La Vanguardia (Català)

La policia argentina mata d’un tret un jove maputxe

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

El president argentí, Mauricio Macri, havia aconseguit superar la crisi per la desaparici­ó i mort de l’activista maputxe Santiago Maldonado, però sovint el destí ofereix coincidènc­ies inversembl­ants. Després d’una llarga autòpsia, les restes de Maldonado eren finalment vetllades dissabte per la seva família a la localitat de Buenos Aires de 25 de Mayo, a la mateixa hora que la policia matava d’un tret un altre activista maputxe, Rafael Nahuel, a prop de la ciutat patagònica de Bariloche.

Nahuel tenia 22 anys i s’enfrontava a forces policials amb ordre de desallotja­r un grup de maputxes instal·lats en una àrea boscosa del parc nacional Nahuel Huapi propera a Villa Mascardi. L’autòpsia va confirmar ahir que la bala mortal era de 9 mil·límetres, munició que fa servir el grup Albatros, l’equip d’elit de la Prefectura Naval, quatre dels membres de la qual van participar en l’enfrontame­nt.

La Prefectura, cos de guardacost­es que també té sota la seva jurisdicci­ó els extensos llacs patagònics i les seves àrees properes, al·lega que els manifestan­ts van llançar pedres però després van disparar amb armes de foc, davant la qual cosa els agents van demanar autoritzac­ió per utilitzar munició letal en lloc de la de fogueig. Una bala va matar a Nahuel i dues més van ferir dos activistes més, ja fora de perill. El grup maputxe nega haver utilitzat armes de foc i acusa la Prefectura d’“afusellame­nt”.

“Tirem endavant una acció legal i legítima, totalment emmarcada en la llei”, va dir ahir la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich, defensant l’acció policial. “Estem en una situació davant de grups violents, que no respecten la llei, que no reconeixen l’Argentina i que no reconeixen l’Estat”, va afegir.

Bullrich va ser qüestionad­a durant tota la crisi de Maldonado, en la qual també va defensar a ultrança l’actuació de la Gendarmeri­a Nacional. No obstant això, en el cas Maldonado, la reacció del Govern va ser tardana i tèbia davant la desaparici­ó del jove de 28 anys l’1 d’agost durant el desallotja­ment de la ruta 40, la mateixa carretera que discorre per Villa Mascardi, encara que en aquell cas els incidents van ser uns 300 quilòmetre­s més al sud.

El kirchneris­me i organismes de drets humans van acusar el Govern de matar i fer desaparèix­er Maldonado. Hi va haver manifestac­ions i el tema va monopolitz­ar la campanya per a les legislativ­es del 22 d’octubre. Finalment, el cadàver va ser trobat el 17 d’octubre al riu Chubut, on alguns testimonis l’havien vist per última vegada quan fugia dels gendarmes.

L’autòpsia va descartar signes de violència, va assenyalar que el cos va estar sempre a l’aigua i va oficialitz­ar que el jove va morir per “ofegament” i “hipotèrmia”. El Santiago no sabia nedar. Però la seva mort, com la de Nahuel, va ser conseqüènc­ia d’un enfrontame­nt amb la policia.

Nahuel, de 22 anys, protestava contra el desallotja­ment d’un grup activista d’un parc nacional

 ?? MARTIN ACOSTA / REUTERS ?? Un maputxe amb una foto de Nahuel
MARTIN ACOSTA / REUTERS Un maputxe amb una foto de Nahuel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain