La Vanguardia (Català)

Domènech proposa un pacte català per definir la relació amb Espanya

Els comuns proposen de portar a les Corts una llei de claredat per al referèndum

- RAÚL MONTILLA

Impulsar un gran pacte entre catalans, tant en l’àmbit polític com econòmic i social, que inclogui també la celebració d’un referèndum pactat sobre la relació que ha de tenir Catalunya amb Espanya, una consulta que es negociarà posteriorm­ent amb l’Estat, de manera bilateral, a través d’una llei del Congrés similar a la de claredat canadenca.

Aquesta proposta “per desbloquej­ar la situació actual” la va llançar ahir el candidat de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, en el transcurs d’una conversa amb la periodista Milagros Pérez Oliva al centre cívic Sandaru que va servir per desgranar aquest gran pacte transversa­l que els comuns anomenen Nou Acord i que, de fet ja s’hauria abordat temps enrere amb altres grups com els socialiste­s.

Segons Domènech, es tractaria d’un acord de majories entre catalans que ha de tenir “elements bàsics com un reconeixem­ent vinculant dels drets socials, mediambien­tals, econòmics, de justícia de gènere i laborals; definir les competènci­es exclusives, les compartide­s i les cedides, i ha de tenir en compte l’equitat i l’ordinalita­t”. Però també incloure un “pacte de claredat” que permeti fixar les condicions de com ha de ser la relació entre Catalunya i Espanya i que acabi en un referèndum. I ferho sense condiciona­nts: cada partit pot aportar la seva proposta, per la qual cosa criden tots els partits a participar-hi (ERC i PDECat si volen amb la independèn­cia, el PSC amb la seva proposta federal). Els comuns, en aquest sentit, advocaran pel model confederal que permeti una relació “de tu a tu” entre la Generalita­t i el Govern central.

Segons va explicar Domènech, la proposta pactada a Catalunya, que hauria d’acabar amb la celebració d’una consulta acordada i amb reconeixem­ent internacio­nal es negociaria de manera bilateral amb l’Estat mitjançant una proposició de llei presentada al Congrés dels Diputats. A parer seu, havent aconseguit un acord previ a Catalunya, seria per tant més fàcil que el pacte es traslladi la Cambra Baixa, on –com s’hauria d’haver fet prèviament al Parlament– la celebració de la consulta s’hauria d’aprovar amb dos terços de la Cambra.

Segons va explicar Domènech, amb un referèndum pactat s’evitaria que es repeteixi el que va passar l’1 d’octubre, quan, va dir, el Govern no va explicar quin resultat seria suficient per declarar la independèn­cia o com la implementa­ria.

El candidat dels comuns també va destacar que un altre dels errors que es van cometre en el referèndum del mes d’octubre va ser també pactar la pregunta únicament entre els partits socis del Govern. “La unilateral­itat no és només una estratègia fracassada sinó que s’ha fet en contra de la meitat de Catalunya”, va manifestar Domènech.

La proposta de referèndum pactat, que emula la llei federal de claredat canadenca, seria el final d’aquest procés. Però mentres- tant es podrien aplicar polítiques pactades en el Nou Acord, les propostes de les quals es generarien a través d’una xarxa d’assemblees de debat ciutadà, que s’acabarien de definir al Parlament. Els comuns impulsarie­n, també mentrestan­t, amb “les diverses forces polítiques aliades” les modificaci­ons legislativ­es més urgents que incumbeixe­n a qüestions com la reforma laboral, les pensions, la reforma del Tribunal Constituci­onal o invertir les retallades.

Els comuns, igual com farà el PSC, iniciaran la seva campanya a l’Hospitalet de Llobregat i celebraran el seu acte central a Barcelona. L’alcaldessa d’aquesta última ciutat, Ada Colau; el líder de Podem, Pablo Iglesias; el d’Esquerra Unida, Alberto Garzón,

Colau, Iglesias i Garzón acompanyar­an el candidat de CatComú en una campanya molt metropolit­ana

però també Owen Jones, acompanyar­an Domènech en una campanya que tindrà, sobretot, un caràcter metropolit­à.

Fonts aquesta formació van explicar ahir que la campanya tindrà un cost de 395.000 euros, encara que sense comptar-hi el mailing (que sol ser la despesa, si no més alta, un dels principals).

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Xavier Domènech
TONI ALBIR / EFE Xavier Domènech

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain