La Vanguardia (Català)

Dur cop fiscal a la cultura

-

L’Agència Tributària ha col·locat contra les cordes nombroses institucio­ns culturals catalanes, i algunes a un pas del tancament, amb la reclamació del 21% de l’impost sobre el valor afegit (IVA) sobre les subvencion­s públiques rebudes els últims anys. Aquesta reclamació, que ocasiona greus danys econòmics, resulta sorprenent perquè fins ara aquest IVA sobre les subvencion­s públiques no s’havia exigit mai perquè hi havia un acord tàcit que no s’havia d’abonar. És més, aquest pacte s’acaba de revalidar legalment el 9 de novembre amb una modificaci­ó en la llei de contractes del sector públic. No té gaire sentit, per tant, que just ara es presenti una reclamació amb efectes retroactiu­s.

Al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Hisenda li reclama 1,1 milions d’euros per l’IVA sobre les subvencion­s públiques rebudes els anys 2013, 2014 i 2015, a les quals s’afegiran també probableme­nt les dels anys 2016 i 2017 quan arribi el moment. Al Centre de Cultura Contemporà­nia de Barcelona (CCCB) la reclamació de l’autoritat fiscal puja a 1,25 milions d’euros. Uns 1,3 milions més se li exigeixen al Teatre Lliure, el director del qual, Lluís Pasqual, ja ha advertit que pagar aquests diners significar­ia haver de tancar el teatre. En el cas del festival d’arts escèniques Temporada Alta de Girona la reclamació d’Hisenda s’eleva a 1,4 milions d’euros i això afecta la seva viabilitat futura. Al Mercat de les Flors se li demanen a prop del milió d’euros. La factura global a la cultura podria arribar a superar els vint-i-cinc milions d’euros. A més, a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA) se li reclamen 167,4 milions d’euros. No es coneix el cas de més institucio­ns afectades, però tot indica que l’actuació d’Hisenda es du a terme amb caràcter general.

Les entitats citades han anunciat que han presentat, o ho faran ben aviat, l’oportuna reclamació a Hisenda per expressar la seva disconform­itat amb les xifres que se’ls exigeixen. Però de moment han de pagar o presentar un aval, llevat que sol·licitin –i els sigui concedida– l’exempció de la garantia. En el cas contrari hi ha institucio­ns, com el Teatre Lliure, que ni l’aval no podrien presentar.

El canvi de criteri de l’Agència Tributària amb les institucio­ns culturals catalanes resulta sorprenent, com hem dit, i no guarda cap coherència amb l’actuació seguida fins ara. En el millor dels casos, potser, cal atribuir-ho a un error o a un excés de zel dels funcionari­s d’Hisenda que caldria corregir. Si no, s’ocasionarà un dany irreversib­le a la cultura catalana i a algunes de les institucio­ns que han fet més per ella.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain