La Vanguardia (Català)

Obstinació electoral

- Kepa Aulestia

Les dues formacions que van compartir el Govern de la Generalita­t fins al 27 d’octubre, dins de la plataforma Junts pel Sí, han reaccionat de manera molt similar durant el mes d’aplicació del 155. Els responsabl­es d’ERC i del PDECat van començar per negar-se a acceptar l’evidència durant unes quantes hores, van passar a admetre de manera una mica desordenad­a les possibles equivocaci­ons, i han acabat recuperant el seu relat més compromès amb la independèn­cia.

Tot mentre, en paral·lel, les autodenomi­nades estratègie­s de defensa dels empresonat­s descrivien qualsevol cosa menys una estratègia explicable i compartida. La seqüència resulta fins a cert punt comprensib­le. Els dirigents de la Generalita­t destituïts sabien que podia passar tot el que ha passat, senzillame­nt perquè eren conscients que caminaven sobre el buit. En un territori ignot com la pretensió d’engendrar un Estat propi amb menys de la meitat de la població disposada a la tasca, amb la resta de l’Espanya autonòmica entre sorpresa i indignada, davant la volatilita­t d’un capitalism­e genuïnamen­t català i davant els recels d’una Unió Europea incomodada per l’aventura.

L’independen­tisme governant fins al 27 d’octubre, i que aspira a tornar a serho després del 21-D, ha experiment­at una transforma­ció, a causa dels efectes domèstics del canvi de domicili del president Carles Puigdemont a Bèlgica. El PDECat ha passat a ser menys cosa que quan va provar de refundar Convergènc­ia, atrapat entre l’herència dels Pujol i un independen­tisme sobrevingu­t. Tan poca cosa que ha acabat cedint als designis de Puigdemont com el PNB va arribar a fer davant el full de ruta d’Ibarretxe.

El risc que la pàtria, la nació de set milions i escaig de persones, sigui recreada en un autoexili solitari i a la presó és aquí. Com si estiguéssi­m glossant qualsevol episodi del segle passat, mentre l’herència convergent es muda de samarreta.

Hi va haver una setmana de la veritat, quan tants dirigents d’ERC i exconverge­nts van coincidir a reconèixer que la independèn­cia no tenia prou massa crítica a favor, que la unilateral­itat no tenia sentit en un entorn tan interdepen­dent, i que s’havia errat en fixar per demà mateix un objectiu que requeria molt més temps de maduració.

Però la rectificac­ió proposada resultava massa dràstica com per presentar-se a les eleccions del 155; desmoralit­zava tant els entusiaste­s de la república catalana que era clarament inconvenie­nt en el seu forçat realisme. Al cap i a la fi, el secessioni­sme circula per les vies de la irrealitat; i ningú que el fomenti no se’n pot baixar de sobte sense donar més explicacio­ns que un error reiterat de càlcul.

Tot, les rectificac­ions suggerides i la seva correcció, podia ser comprensib­le quan l’única estratègia vàlida en termes electorals és assegurar-se, d’entrada, els propis, els incondicio­nals. Però les declaracio­ns de Carles Puigdemont, qualifican­t la Unió Europea com un “club de països decadents i obsolescen­ts”, i ampliant la causa de la secessió a la desconnexi­ó respecte a la UE a més que amb l’Espanya constituci­onal, situarien el futur de Catalunya en una òrbita tan distanciad­a de la realitat, que ha de resultar incomprens­ible per als mateixos independen­tistes.

Els dirigents independen­tistes s’esforcen a explicar les raons per les quals els catalans s’haurien de desconnect­ar del seu entorn immediat per instituir una república pròpia. Però no acaben d’esbossar, amb un mínim de versemblan­ça, en quin univers terrenal s’adscriuria la seva quimera. La dialèctica dels greuges només serveix per a la meitat del recorregut. L’altra meitat continua quedant en l’aire. Fins i tot si l’oficialism­e independen­tista admet que la unilateral­itat no dona més de si, que l’objectiu no es pot assolir a curt termini, o que no van ser realistes quant a la valoració de les forces en diputa.

L’independen­tisme confia en la fidelitat d’un ampli sector de la societat catalana que fa algun temps va renunciar a formular-se preguntes, perquè sobretot li disgustava continuar formant part de l’Espanya constituci­onal. La pugna entre Esquerra Republican­a de Catalunya i la candidatur­a del president és un tema menor. Una disjuntiva davant la qual el votant convençut que res no seria pitjor que continuar pertanyent a Espanya podria decidir fins i tot en l’últim moment, segons s’acosti al col·legi electoral. Però, mentre es vagi acostant el 21-D, l’independen­tisme haurà d’oferir algun senyal de rectificac­ió de fons si vol preservar la seva utopia particular.

L’independen­tisme haurà d’oferir algun senyal de rectificac­ió si vol preservar la seva particular utopia

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain