La Vanguardia (Català)

Canviar el passat

- Miguel Ángel Aguilar

Refereix Milà Kundera a El llibre del riure i de l’oblit com “la gent crida que vol crear un futur millor, però això no és la veritat. El futur és un buit indiferent que no li interessa a ningú, mentre que el passat és ple de vida i el seu rostre ens excita, ens irrita, ens ofèn i per això volem destruir-lo o retocar-lo. Els homes volen ser amos del futur només per canviar el passat. Lluiten per entrar al laboratori en el qual es retoquen les fotografie­s i es reescriuen les biografies i la història”.

Kundera inicia la seva novel·la aportant un cas succeït el febrer del 1948 amb la foto del líder comunista Klement Gottwald que, envoltat dels seus camarades al balcó d’un palau barroc de Praga, parlava a centenars de milers de persones que omplien la plaça de la Ciutat Vella i començava així la història de la Bohèmia comunista. Al seu costat hi havia Clementis, que com que nevava es va treure la gorra de pell i l’hi va posar al cap al líder Gottwald.

Quatre anys més tard a Clementis el van acusar de traïció i el van penjar. El departamen­t de propaganda, que havia difós centenars de milers d’exemplars de la fotografia del balcó, es va afanyar a esborrar-lo de la història i de les fotografie­s. La nova imatge difosa de l’escena del balcó mostra al lloc que ocupava Clementis la paret buida del palau, sense que quedi del fulminat res més que la seva gorra al cap de Gottwald.

Un exemple més recent d’aquesta manera de procedir és l’esborramen­t de Santi Vila de la fotografia que va presidir la pàgina web titulada Govern Legítim impulsada per qui va ser-ne el president, Carles Puigdemont, i els valents que l’acompanyen a Bèlgica. En efecte, el departamen­t de propaganda a partir de la instantàni­a oficial feta a la galeria gòtica del Palau de la Generalita­t l’1 d’octubre, data de l’intent de referèndum, ha eliminat la figura del conseller d’Empresa i Coneixemen­t, que va dimitir el 26 d’octubre just abans de la declaració d’independèn­cia votada al Parlament el 27.

Una petita distracció –l’oblit de suprimir les cames de Santi Vila després d’eliminar-ne el cap i el tronc– ha descobert la falsificac­ió de la imatge comentada, que ara és possible manipular amb tècniques més avançades de Photoshop.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain