La Vanguardia (Català)

CARTES DELS LECTORS

Podeu enviar les vostres cartes a cartes@lavanguard­ia.cat. La Vanguardia agraeix les aportacion­s dels lectors i tria per publicar aquells textos que no superin els mil caràcters. Les cartes han d’anar firmades amb nom i cognoms i hi ha de constar el DNI o

-

Esperant el dilluns

Diumenge al matí: un moment màgic de la setmana. Carrers buits, un bon cafè amb llet acompanyat d’unes torrades de pa tot sortit del forn i sense cap necessitat de mirar el rellotge mentre et recrees a llegir el diari després del bon dia del teu amic quiosquer. Què ho pot esguerrar?

N’hi ha un que vol tancar TV3 i posar-la plena de gent “normal”, un altre es planteja fer un referèndum perquè decidim si volem romandre a una Europa a la porta de la qual pica i segueix picant, i davant d’això un tercer té un estirabot i el compara amb la líder de la ultradreta del país veí. Per acabar de fer més gustosa l’amanida, un membre de l’Església diu sense cap tipus d’embut que no es pot ser a la vegada indepe i bon catòlic.

Com de llarg se’ns faran aquestes quatre setmanes fins les eleccions, on intueixo que valdrà tot. Mai m’hagués imaginat que em passés pel cap “quant falta per al dilluns?”. Per sort, la família sempre és al costat i Messi es queda: gràcies, Leo!

JORDI MARBÀ I MARTÍ

Sant Cugat del Vallès

Bon catòlic i indepe

Diu el cardenal Cañizares que no es pot ser bon catòlic i independen­tista. D’acord. Li faré cas. A partir d’ara seré catòlic i bon independen­tista.

XAVI CASAJUANA I COSTA

Matadepera

Puigdemont y la UE

Según leo en La Vanguardia, Puigdemont propone que los catalanes voten si Catalunya debe seguir en la UE o no. Y ha declarado que la Unión es un club de países decadentes. Por favor, que alguien le diga las cosas claras: que es él quien está obsoleto y decadente y que parece que tiene las ideas un poco confusas sobre el tema en cuestión, a pesar de las múltiples ocasiones en las que la Unión Europea se ha pronunciad­o sobre el tema.

Que no está en las manos de los catalanes poder decidir si Catalunya sigue o no en la UE. Pues para que alguien o algo salga de un lugar es necesario, ante todo, que esté dentro. Y en el caso que nos ocupa, Catalunya no puede salir de la UE, simplement­e porque no está dentro de ella, ya que nunca ha firmado el necesario tratado de adhesión a la Unión Europea.

Ahórrese, por tanto, esa votación, señor Puigdemont, y deje ya de querer confundir a unos cuantos. Ah, y gracias por estas declaracio­nes, porque no creo que le beneficien mucho. Ni aquí, en Catalunya, ni mucho menos en Europa.

JOSÉ LUIS LURIA GROS

Sant Feliu de Llobregat

Cambio de discurso

El que está en Bruselas, cuando estaba aquí, decía que cuando Catalunya fuera independie­nte no saldría de la UE, porque Europa nunca renunciarí­a a Catalunya. Poco después, y al ver la reacción de los diferentes países ante la declaració­n de independen­cia, cambió rápidament­e su discurso y dijo que no es tan importante pertenecer a la UE. Finalmente, al ver el apoyo de Europa al 155, dice que hará un referéndum para salir de la Unión. ¡Sin palabras! ¿A este señor alguien le votará?

MARITA BASTÉ Suscriptor­a Barcelona

Adversari del segle XIX

Puigdemont ha estat molt clar, ha dit el que moltes persones pensem, que els adversaris d’aquesta lluita política pertanyen a diferents segles. El Govern espanyol, actuant des del segle XIX i les seves ideologies polítiques tan llunyanes a l’actualitat, contra un Govern català del segle XXI, que defensa la llibertat d’expressió i el dret a decidir, que parla des de la transparèn­cia, amb la veritat sempre al davant.

És per això que el nostre president parlava d’una gimnàstica democràtic­a, d’un Govern que ha intentat amagar la seva essència política com a dictadura amb pràctiques força semblants a una democràcia. Ha estat quan Catalunya i el poble català han volgut alçar la veu i donar la seva opinió que s’ha revelat la realitat del Govern espanyol i el seu poder.

MIREIA BALLESTER ROMAN

Gavà

Fem les coses bé

Bueno, ya estamos de nuevo camino a unas elecciones. Estas deberían ser totalmente limpias. Señor Puigdemont, no empecemos a marear la perdiz de nuevo y no líe a la gente: ¿por qué tendríamos que votar el salir o no de Europa?

Els catalans som i volem seguir sent europeus, sense cap mena de referèndum, ja n’hem tingut prou amb tot el que ha passat aquests darrers mesos. Si us plau, no hi tornem. Ara hi ha tranquil·litat i, si Deu vol, d’aquí a uns dies, tots els que ara estan a la presó en seran fora i a casa seva.

Fem les coses bé alguna vegada, ja que fa molts anys que les estem fent pitjor que mai.

JAUME CORTACANS Subscripto­r Barcelona

Buses en Travessera

Algunas cartas critican la decisión municipal de que dos autobuses circulen por Travessera de Gràcia y que discurran en sentido contrario por una vía destinada al efecto. Sin duda, tal medida, aunque polémica, alguna ventaja debiera conllevar, y yo la veo en el extraordin­ario alivio que supone no sólo descongest­ionar la Diagonal, que en este trozo va excesivame­nte cargada de autobuses, sino también suprimir el giro para entrar en la Diagonal desde Balmes, lo que colapsa extraordin­ariamente la bajada. Si el peatón cruza por donde le toca, el paso de peatones, y en el momento que está el semáforo en verde, no debiera existir riesgo alguno; otra cosa es la anarquía que reina y se ve cuando algunos pasan por donde no deben. A pesar de todo, que no haya accidente alguno.

GUILLERMO BUSQUETS

Barcelona

Nens amb càncer

La nostra família va viure el 31 d’octubre el fet més trist que es pot patir, la mort d’una nena de 16 anys, la nostra Georgina, que era davant de tot filla i germana, però també era neta, neboda, cosina i amiga. Després d’un any de lluita, el càncer la vèncer i se la va emportar sense pietat.

Avui, que tenim el cap més reposat, som capaços d’escriure aquestes ratlles i volem fer palès que la Georgina ens ha donat una lliçó de vida: no va llençar la tovallola i va lluitar i lluitar fins al darrer sospir amb la més gran dignitat que pot tenir un ésser humà.

La nostra família té la gran sort de fer pinya en els moment difícils, i així ha estat i és, i amb aquest escrit volem agrair el suport rebut per part de totes les persones que, durant aquest any, han estat al costat de la nostra nena i que ens han ajudat a fer que aquesta pinya sigui més sòlida.

Volem agrair l’atenció rebuda per part de tot l’equip mèdic i d’infermeria de l’hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti. També una especial menció pels àngels de l’hospital Sant Joan de Déu que han acompanyat la Georgina els darrers mesos de la seva vida. Hem vist com treballen els profession­als que ajuden els nens amb càncer i ens ha colpit la seva humanitat.

EDUARD DE MIGUEL

Mataró

Red de bus deficiente

La nueva línea de autobús V31 pierde mucho tiempo en la rambla Prim con la calle Santander, pasando dos veces por el mismo sitio, por Via Trajana, cosa que ya hace el nuevo 136. Sería mejor que ganasen velocidad comercial y que dieran un mejor servicio al cliente. Lo mismo ocurre en el nuevo desvío de la línea H16 por la calle Manso; esa línea va más rápida por la calle Sepúlveda, y esa zona ya la cubren otras líneas.

Además, las líneas que continúan pero recortadas siguen pasando cada 25 minutos como el 42, el 51, el 62 o el 66. Mejorable.

GEORGES S. MARTIN Suscriptor Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain