La Vanguardia (Català)

Acord a la Unió Europea per renovar el glifosat cinc anys més

- BRUSSEL·LES Efe

La Unió Europea (UE) va aconseguir ahir un acord per renovar la llicència de l’herbicida glifosat per a cinc anys, amb el vot favorable de 18 països, nou en contra i una abstenció, una decisió que la Comissió Europea (CE) adoptarà abans del 15 de desembre. Segons van informar fonts comunitàri­es, els experts del comitè d’apel·lació de la CE van emetre així “una opinió favorable” amb majoria qualificad­a sobre la proposta de la CE.

La falta d’acord entre els països el 9 de novembre passat va obligar a convocar ahir una reunió d’aquest comitè, un esglaó superior en els procedimen­ts de decisió a què es recorre quan no s’aconseguei­x un acord al comitè ordinari. Després de saber el resultat del vot, el comissari de Salut i Seguretat Alimentàri­a, Vytenis Andriukait­is, va afirmar que expressa “responsabi­litat col·lectiva”. “El vot d’avui –va dir– mostra que, quan tots volem, som capaços de compartir i acceptar la nostra responsabi­litat col·lectiva en la presa de decisions”, va subratllar.

Segons la CE, la proposta votada té “el suport més ampli possible” dels estats membres per assegurar un alt nivell de protecció de la salut humana i el medi ambient en línia amb la legislació europea”, van afegir les fonts. Per poder adoptar la proposta,

Una majoria qualificad­a d’estats veu garantida la protecció de la salut humana i l’entorn

la CE necessitav­a una majoria qualificad­a que exigeix el suport del 55 % dels països, que representi­n el 65 % de la població. Respecte a l’última votació, la majoria ha estat possible gràcies al canvi de posició de Bulgària, Alemanya, Polònia i Romania, que es van abstenir en l’última reunió, i ahir van donar llum verda a la proposta de la CE.

Així, hi van votar a favor Espanya, Dinamarca, la República Txeca, Estònia, Irlanda, Letònia, Lituània, Hongria, Holanda, Eslovàquia, Eslovènia, Finlàndia, Suècia, el Regne Unit, Bulgària, Alemanya, Romania i Polònia. S’hi van tornar a pronunciar en contra Bèlgica, Grècia, França, Croàcia, Itàlia, Xipre, Luxemburg, Malta i Àustria, mentre que Portugal va mantenir la seva abstenció.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain