La Vanguardia (Català)

Remenar les cireres

- Toni Coromina

Tot i no tenir un pes específic destacat en el panorama polític català, Osona ha proporcion­at al país algunes patums d’una certa rellevànci­a. Una d’elles és Francesc Homs. Nascut a Vic i empadronat a Taradell, aquest home desperta simpaties i antipaties a parts iguals. Membre de l’executiva nacional de CiU i diputat al Parlament, va ser secretari general de Presidènci­a i portaveu del Govern. Als comicis del 2015 va dirigir l’estratègia electoral d’Artur Mas i va ser un dels promotors de Junts pel Sí. Fins que el març passat va ser inhabilita­t pel Tribunal Suprem per haver estat un dels organitzad­ors de la consulta del 9-N.

Ramon Espadaler, fill de Sant Quirze de Besora i resident a Vic, va començar a destacar en el mapa polític com a diputat d’Unió Democràtic­a de Catalunya al Parlament. Director general d’Administra­ció Local i conseller de Medi Ambient en el darrer govern de Jordi Pujol, va ser president del consell nacional d’Unió i secretari general de la federació de CiU. Convertit en hereu de Josep Antoni Duran Lleida, va ser conseller d’Interior del govern d’Artur Mas fins que va dimitir a causa de les tensions entre CDC i UDC arran del procés independen­tista. Després de la dissolució del seu partit, ara es presenta a la llista del PSC liderada per Miquel Iceta.

Abans de dedicar-se plenament a la política i convertir-se en secretària general d’Esquerra Republican­a de Catalunya, la vigatana Marta Rovira, mà dreta de Junqueras i segona a la llista del partit de cara a les eleccions del 21-D, havia estat professora de dret administra­tiu a l’Escola de Policia, va treballar a l’Agència Catalana de Cooperació, va ser secretària de Política Internacio­nal, Europea i Cooperació i portaveu de Junts pel Sí al Parlament.

La també vigatana Marta Pascal, la més jove de la colla, es va foguejar com a regidora d’educació a Vic i al Departamen­t d’Ensenyamen­t com a assessora de polítiques educatives comparades. Va ser presidenta de la Joventut Nacionalis­ta de Catalunya fins a esdevenir portaveu de CiU al Parlament. Avui és la coordinado­ra del PDECat.

Un altre polític rellevant, ara apartat del primer pla, és Josep Maria Vila d’Abadal, exalcalde de Vic i expresiden­t de l’Associació de Municipis per la Independèn­cia. Diputat al Parlament per UDC, el 2012 va abandonar el partit en desacord amb la línia seguida per Duran sobre la qüestió nacional.

Anys enrere Àngel Colom (nascut a Pruit) va liderar la Crida, va ser ex secretari general d’ERC i va fundar del Partit per la Independèn­cia (PI), fins que va ingressar a CDC. Abans de la guerra civil, el socialista Manuel Serra i Moret va ser ministre de l’efímera República Catalana i conseller d’Economia i Treball de la Generalita­t. Finalment, Josep Dencàs va promoure els escamots d’Estat Català i va ser conseller de Sanitat i de Governació. Coincidint amb els Fets d’Octubre de 1934, es va escapar de la Generalita­t fugint per les claveguere­s.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain