La Vanguardia (Català)

El burro del ferrovelle­r

Una entitat animalista fa campanya perquè l’Ajuntament de Mataró eviti el patiment animal

- FEDE CEDÓ Mataró

Per a uns és una bucòlica estampa ancestral. Per a d’altres, una intolerabl­e mostra de maltractam­ent animal. El vell ase tirant el carro ple de ferralla que recull un ancià gitano de Mataró s’ha convertit en l’epicentre d’una campanya per la protecció dels èquids. Les entitats SOS Animals Maresme i l’Associació contra el maltractam­ent Animal exigeixen la intervenci­ó immediata d’un Ajuntament que, per la seva part, assegura que “tot està en regla”.

Els animaliste­s insisteixe­n a criticar l’ordenança de civisme, acabada d’aprovar i que imposa una protecció més gran als animals domèstics: “Estem molt descontent­s perquè l’actual normativa no protegeix els equins”; en aquest cas, el burro del ferrovelle­r.

Antonio Solana, portaveu de SOS Animals, assegura que en ple segle XXI “el transport per tracció animal és una crueltat”, ja que “els seus botxins –com defineix els propietari­s– els obliguen a treballar sotmesos a maltractam­ents”, transporta­nt càrregues molt més pesades del que, sovint, poden suportar les seves forces. “Quan envelleixe­n simplement els maten o els abandonen, ja que no els poden treure un rendiment econòmic”, lamenten.

En canvi, per al regidor de Salut Pública de l’Ajuntament de Mataró, Joan Vinzo, “el burro és un element familiar”, típic d’una estirp de ferrovelle­rs. Si bé els fills ja utilitzen furgonetes, el seu ancià pare continua ancorat en el passat: “El burro està ben cuidat”, confirma el segon tinent d’alcalde d’acord amb el seguiment periòdic que els tècnics municipals fan de la seva situació. “No està sotmès a maltractam­ents ni mostra símptomes de desnutrici­ó”, per la qual cosa des del Consistori el cas es tracta més com

El govern municipal ho interpreta com un fet cultural i afirma que l’animal està en perfectes condicions

un fet cultural.

En tot cas, Vinzo recorda que les competènci­es sobre els èquids recauen sobre el Departamen­t d’Agricultur­a i Ramaderia de la Generalita­t, però incideix que en l’última inspecció (el 2015) “no es van apreciar elements de maltractam­ent”, i va mostrar tant la documentac­ió en regla com els controls veterinari­s preceptius. “És un fet peculiar, però no es pot parlar de maltractam­ent”, sentencia el regidor. Els proteccion­istes lamenten que “en l’actual ordenança municipal el burro no mereixi estar protegit”, motiu pel qual exigeixen el decomís immediat de l’ase per evitar que “continuï sent esclavitza­t per a una feina no necessària”. Alhora, advoquen perquè la capital del Maresme faci un pas més en la protecció animal com ha fet Barcelona, “on el 2018 quedaran prohibits els carruatges per transporta­r persones”.

L’ase de la discòrdia, aliè a la polèmica, recorre cada dia diversos quilòmetre­s amb la seva càrrega, que sovint només són el gitano i la seva esposa. Un fet en què també incideix SOS Animals: “És un perill per a la circulació”, atès que recorre l’N-II “posant en risc la seguretat de conductors i ciclistes”.

 ?? ANTONIO SOLANA ?? L’ase arrossega el carro de ferralla a Mataró
ANTONIO SOLANA L’ase arrossega el carro de ferralla a Mataró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain