La Vanguardia (Català)

Les infermeres tripliquen el risc de depressió i ansietat

- ANA MACPHERSON Barcelona

Son insuficien­t, horaris canviants, una feina continuada amb persones que ho passen malament i una participac­ió escassa a l’hora de prendre decisions minen la salut mental d’infermeres i infermers. Segons l’estudi presentat ahir titulat Salut, estils de vida i condicions de treball d’aquest col·lectiu profession­al a Catalunya, una de cada tres infermeres està en risc de patir un problema de salut mental, sobretot depressió i ansietat. La xifra (35,6%) és gairebé el doble que la d’altres profession­als sanitaris, que estan entre el 18% i el 20%. Però és més del triple que la de la població en general (el 9,7%).

Tots els factors analitzats per l’estudi que ha dut a terme la Fundació Galatea hi influeixen, però en destaca especialme­nt la suma d’una gran càrrega de treball amb una participac­ió escassa en les decisions. “Sembla una rebequeria de la professió, però és un fet que va minant l’activitat diària”, assegura la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Núria Cuxart. “Som una professió que hi és 24 hores, 365 dies i aquesta realitat marca una organitzac­ió horària difícil de conciliar amb una vida personal ordenada. A més, la jornada de gran part de la professió, especialme­nt les que treballen en hospitals i centres geriàtrics, passa en contacte continuat amb persones que ho estan passant malament, la principal sobrecàrre­ga de la feina, persones diferents amb problemes de salut i emocionals. Malgrat que la tasca profession­al requereix una gran capacitat de resolució i una gran dosi de responsabi­litat, al final la teva opinió amb prou feines compta. Això mina l’estat emocional”, resumeix Cuxart.

L’estudi explica que, en general, infermeres i infermers són persones de bons hàbits de vida. Tot i que detecten que l’horari canviant –una setmana de dia, una altra de nit i caps de setmana– dificulta la continuïta­t de l’activitat física i sobretot incideix en les hores de son: un terç dorm menys de 6 hores i la mitjana de la professió és de 6,7 hores. I també afecta els àpats i el seu equilibri, que els participan­ts en l’estudi, majoria en hospitals, reconeixen poc saludables, amb poca fruita i verdura, a corre cuita... Així ho reconeix el 23,1%.

També destaquen que tot i que fumen menys que la població en general, ho fan més que altres profession­s sanitàries. Passa el mateix en les xifres de bevedors de risc. Malgrat l’exposició de la feina, amb prou feines el 30% es vacuna de la grip.

La poca participac­ió en les decisions mina una feina amb mals horaris i sempre a prop del patiment

 ?? ROSER VILALLONGA/ARXIU ?? Una unitat d’urgències
ROSER VILALLONGA/ARXIU Una unitat d’urgències

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain