La Vanguardia (Català)

Revocació

- ANÀLISI Manel Pérez

La majoria de les vegades les polèmiques fiscals consisteix­en en plúmbies disquisici­ons sobre conceptes abstrusos. Només quan acaben convertide­s en reclamacio­ns a ciutadans, empreses o institucio­ns exigeixen certa atenció de l’opinió pública. L’IVA de les subvencion­s n’és un bon exemple. Segons expliquen els fiscaliste­s, el raonament kafkià que va fer que l’Agència Tributària, Hisenda, s’acabés reclamant a ella mateixa un IVA que abans hauria abonat en el moment de lliurar la subvenció va ser creació de la Delegació d’Hisenda de Catalunya, sempre molt activa. Després es va acabar estenent a tot Espanya.

El fil argumental parteix de considerar que la subvenció és el pagament per la prestació d’un servei (en forma de bé cultural, social, fins i tot de servei com, per exemple, en el cas dels aeroports públics de Catalunya). Això és el que l’argot fiscal anomena figura impositiva. A la pràctica consistia en una múrria manera d’aconseguir que un gran nombre d’entitats passessin d’obtenir devolucion­s d’IVA (resultat negatiu) a pagar (positiu). Tot per elevar la recaptació.

La qüestió s’arrossega des de fa anys, i les estratègie­s que han aplicat els afectats han consistit o bé a pagar (de manera que ara no tenen cap qüestió pendent per aquell tema amb l’Agència Tributària) o bé a pledejar i recórrer (en molts casos s’ha aconseguit que els tribunals no els obliguin a pagar per avançat). De tota manera, per als assessors fiscals no és nou. En teoria tots els receptors de subvencion­s feia anys que sabien que Hisenda estava passant el rasclet. Si a algú l’han agafat en fals és que no està ben assessorat.

Com que el tema de reclamar-se a ell mateix no té gaire sentit, el 9 de novembre el BOE va publicar una modificaci­ó de la llei de Contractes Públics que eximeix les entitats culturals d’aquell IVA. Però, esclar, l’Agència Tributària diu que no actua retroactiv­ament. Queda el recurs de la revocació, és a dir, que Hisenda reconegui que l’esperit del legislador era precisamen­t evitar la reclamació i s’arxivi el tema.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain