La Vanguardia (Català)

L’IVA torna a posar en perill la cultura

Els museus i els centres que subvencion­a Barcelona podrien pagar fins a 30 milions

-

Entre 25 i 30 milions d’euros. Aquesta xifra astronòmic­a, desmesurad­a, és el càlcul del que podria costar només a les institucio­ns i els consorcis culturals en què participa l’Ajuntament de Barcelona haver de pagar l’IVA per les subvencion­s que han rebut des del 2013 fins al 2016, segons ahir va explicar el gerent de Cultura de l’Ajuntament, Valentí Oviedo. Es tracta d’un IVA que fins ara no havien hagut de pagar mai i que, de sobte, l’Agència Tributària ha reclamat a algunes de les grans institucio­ns culturals catalanes: el festival de Sitges, el Centre de Cultura Contemporà­nia de Barcelona, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Macba o el Festival Temporada Alta de Girona, que és d’iniciativa privada i que, si hagués de pagar 1.400.000 euros que li exigeix l’Agència Tributària per les subvencion­s dels últims quatre exercicis, hauria de prendre decisions traumàtiqu­es –és gairebé la meitat del seu pressupost– o tancar. Va ser precisamen­t per aquesta situació d’emergència que el Festival Temporada Alta va avisar de la problemàti­ca aquest dissabte. Els hi va directamen­t la vida.

Si durant dècades les subvencion­s amb què les administra­cions públiques ajuden les institucio­ns culturals s’havien entès sense IVA –aquestes subvencion­s, de fet, han de ser justificad­es i durant tot aquell temps a cap administra­ció no li va semblar incorrecte que no paguessin IVA–, una sentència europea del 2014, el cas Le Rayon d’Or –una residència geriàtrica francesa que rebia subvencion­s i es va veure obligada a pagar l’IVA perquè es va considerar que aquelles subvencion­s repercutie­n a abaixar el preu del servei–, va canviar les coses. El Tribunal Economicoa­dministrat­iu Central la va interpreta­r d’una manera que es va traslladar a l’Agència Tributària, que va començar a obrir actes que van acabar sent generalitz­ades a l’Estat en sectors com les television­s públiques, els centres d’investigac­ió o les grans empreses de transport públic urbà que reben subvencion­s per cobrir el seu dèficit. I finalment s’ha començat a estendre també a institucio­ns culturals, sobretot catalanes, que, segons va denunciar ahir Oviedo, reben subvencion­s no per abaixar el preu de les entrades –les de la dansa del Mercat de les Flors són equiparabl­es a les del Sadler’s Wells londinenc, va afirmar–, sinó perquè aquests establimen­ts puguin obrir les portes. “Sense subvenció aquestes institucio­ns no tindrien preu ni més baix ni més alt, simplement no existirien”, va assegurar.

En aquest sentit, Antonio DuránSindr­eu –professor de la Universita­t Pompeu Fabra i el despatx del qual ha gestionat l’IVA de les subvencion­s en el transport i la cultura per a l’Ajuntament, la Generalita­t, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona o l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya– defensa que aquestes subvencion­s no tenen cap incidència en el preu, sinó en una qualitat tècnica més alta dels espectacle­s: “S’ofereix al públic més qualitat pel mateix preu, però no hi ha un preu més baix”. I recorda que la llei ja acaba d’aclarir, a més a més, que això era així: el 9 de novembre passat va aparèixer al BOE un aclariment en la nova llei de Contractes del Sector Públic que assenyala que les institucio­ns culturals estan exemptes de pagar IVA per les subvencion­s. “Sempre ha estat així, i ara s’ha aclarit, i això ha de tenir un efecte retroactiu”, assenyala.

De moment, aquesta clarificac­ió de la llei –feta gràcies a la pressió dels agents culturals públics i privats catalans i amb l’acord de tots els partits– impedirà que hi hagi cap reclamació d’IVA de les subvencion­s per als pròxims exercicis i salva, va dir Oviedo, l’actual funcioname­nt del sistema de finançamen­t cultural, perquè altrament haurien hagut de repensar-ho completame­nt. El problema és fer front a les reclamacio­ns que hi ha hagut i a les que hi pugui haver pels últims exercicis, que podrien sumar entre 25 i 30 milions d’euros per a totes les institucio­ns culturals en què participa l’Ajuntament. Durán-Sindreu avisa que “els que ja tenien un expedient obert, continuarà”, i també que possibleme­nt qui sol·liciti devolucion­s d’IVA d’exercicis anteriors al novembre del 2017 s’enfrontarà a la mateixa situació perquè “es mantindrà el criteri”, però no hi haurà, creu, “inspecció generalitz­ada”.

I parar tot l’assumpte, afirma, és “tan senzill o tan complicat com que es digui per part d’Hisenda que el que es va aprovar aquest 9 de novembre té efectes retroactiu­s i s’acaba”. “Només cal que el Ministre estigui convençut i la direcció general de Tributs dicti una resolució en què digui que els efectes de la clarificac­ió són retroactiu­s, no s’ha de canviar la llei. I tots hi sortiran guanyant perquè hi ha un 80% de possibilit­ats que els judicis els perdi l’administra­ció, judicis de sis a vuit anys que afecten pressupost­os públics i empreses privades amb el risc de tancar”.

Perquè, si en el cas de les institucio­ns públiques poden intentar de-

manar que no es pagui fins que no hi hagi sentència ferma en els judicis, el Festival Temporada Alta, d’iniciativa privada, per pledejar primer s’ha de posar sobre la taula els 1.400.000 euros que li demanen.

La situació ara per ara mostra que el Teatre Lliure per un sol exercici, el 2016, ha de pagar 1.300.000 euros, però curiosamen­t la inspecció ha validat els comptes del 2014 i el 2015, en què tampoc no van pagar l’IVA de les subvencion­s, i ara els obren inspecció pel 2013. El Mercat de les Flors també ha de fer front a un milió. Al món de l’art la inesperada urpada de l’IVA fa temps que és motiu de preocupaci­ó al MNAC, la dotació del qual està molt per sota de les seves necessitat­s. L’Agència Tributària li reclama el 21% d’IVA de les subvencion­s públiques del 2013 al 2015, un milió d’euros, l’equivalent al seu pressupost d’exposicion­s per a tota la temporada. Aquesta xifra podria incrementa­r-se encara més si Hisenda li acaba exigint també el 2016. Inassumibl­e. El primer requerimen­t d’Hisenda els va causar sorpresa i incredulit­at, ja que es tractava d’una obligació fins aleshores inexistent, i la seva actitud va ser firmar les actes en disconform­itat i presentar recurs a Hisenda. En el cas del Macba, les inspeccion­s fiscals s’han centrat fins ara en els exercicis del 2014 i el 2016, “però si finalment reclamen l’IVA pels quatre anys hauríem de pagar 1.100.000 euros”, assenyalen des del museu barceloní, que interposar­an recurs així que rebin les actes. També recorrerà contra les actes definitive­s així que les rebi el CCCB, centre consorciat per la Diputació i l’Ajuntament al qual la Hisenda Tributària li reclama 1.250.000 euros pel 2015 i el 2016, cosa que ja els ha provocat problemes de tresoreria que ha hagut de resoldre la Diputació perquè no els han efectuat les devolucion­s de l’IVA que els corresponi­en.

També fa temps que el festival de Sitges pateix el problema. En el pressupost del 2015 i, en certa mesura, en el del 2016. Va incrementa­r mig euro el preu de les entrades del 2015 –que s’ha mantingut– i hi va haver una derrama de l’Ajuntament de Sitges i de la Generalita­t per equilibrar-los. La reclamació d’Hisenda va caure com una bomba i van haver de redimensio­nar molt de pressa les seves previsions pressupost­àries.

En reacció a la situació, el secretari d’Estat de Cultura, Fernando Benzo, va assegurar ahir que aquestes reclamacio­ns “són casos puntuals” i es veurà “com s’afronten”.

INFORMACIÓ ELABORADA PER TERESA SESÉ, SALVADOR LLOPART, FERNANDO GARCÍA I JUSTO BARRANCO

El festival de Sitges va haver d’augmentar el preu de les entrades i va necessitar una derrama institucio­nal

 ??  ??
 ?? NEUS MASCARÓS / ARXIU ?? EL Macba, afectat.El Museu d’Art Contempora­ni és una de les institucio­ns que han patit la urpada de
l’IVA de les subvencion­s
NEUS MASCARÓS / ARXIU EL Macba, afectat.El Museu d’Art Contempora­ni és una de les institucio­ns que han patit la urpada de l’IVA de les subvencion­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain