La Vanguardia (Català)

Recuperar la confiança

- Manel Pérez

El principal temor del món econòmic català és que la inestabili­tat política que aquest últim trimestre ha afectat Catalunya –que ha provocat gairebé 2.800 canvis de seu social, la caiguda de reserves turístique­s i generat dubtes sobre el futur del Mobile, entre altres coses– s’instal·li permanentm­ent, que adquireixi caracterís­tiques cròniques.

Quan Mariano Rajoy va anunciar simultània­ment l’aplicació de l’article 155, amb el cessament del Govern de la Generalita­t i la convocatòr­ia d’eleccions autonòmiqu­es, les organitzac­ions empresaria­ls van respirar. D’un escenari de possibles protestes contra la intervenci­ó de les institucio­ns per part del Govern central i de manifestac­ions de carrer reclamant el dret a votar dels catalans es va passar a un altre escenari cert molt més civilitzat, de contesa electoral.

Però ja abans de la campanya la preocupaci­ó ha tornat a assolir nous registres. L’última, les declaracio­ns euroescèpt­iques del cessat president Carles Puigdemont. Per l’empresaria­t i els centres de pensament de l’economia catalana, la pertinença a Europa és un element central del model econòmic. Abans, la disputa per la renovació de la Fira, l’ajornament de la qual fins després dels comicis del 21 de desembre és vist per la Cambra de Comerç com una maniobra per forjar un pacte posterior entre l’alcaldia de Barcelona i el futur Govern.

Són elements que estan estimulant l’activisme polític de l’empresaria­t de cara a la immediata campanya electoral. Les eleccions autonòmiqu­es del setembre del 2015 ja van suposar una primera empenta cap al seu pronunciam­ent públic, encara que en aquella campanya el consens era que en cap cas no es produirien declaracio­ns unilateral­s d’independèn­cia ni s’assistiria al cessament del Govern.

Ara, res no els sembla ja impensable. Des del seu punt de vista, la ciutadania hauria d’haver entès que les conseqüènc­ies econòmique­s del que ha succeït en aquests últims mesos obliguen a distanciar-se de les polítiques que ho han fet. Però esclar, la política és sempre més complexa, i pel que pugui ser, en aquesta ocasió els empresaris es deixaran notar més en la campanya del que ha estat habitual en el passat. Recuperar la confiança en l’economia catalana i en la seva locomotora, la ciutat de Barcelona, serà el seu eslògan.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain