La Vanguardia (Català)

L’independen­tisme confia en la llibertat dels presos

L’interrogat­ori se centrarà en la ratificaci­ó dels recursos presentats

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

oeLes defenses dels exconselle­rs i ‘els Jordis’ preparen talons per a les fiances oeSi el jutge els excarcera, podrien anar al concert solidari de demà

A un pas de la llibertat. Els exconselle­rs i els Jordis aniran avui a declarar al Tribunal Suprem (TS) amb aquesta idea i aquest sentiment: pràcticame­nt tenen un peu al carrer. Durant els últims dies han estat preparant la seva compareixe­nça d’avui, que ells mateixos han demanat en escrits adreçats al jutge Pablo Llarena, que els interrogar­à.

El Suprem els va citar així que va rebre les seves peticions. Tot està a punt. L’interrogat­ori se centrarà, en principi, en l’examen de les al·legacions que van formular demanant de sortir de la presó. No és previsible que les declaracio­ns hagin d’entrar en detalls sobre fets concrets. És a dir, sobre el curs del procés independen­tista i les seves fases, com les lleis del Referèndum i de Transitori­etat i l’1-O. El que busca el jutge és establir si els declarants accepten l’aplicació del 155 i el marc constituci­onal, i rebutgen estratègie­s unilateral­s. Vol, doncs, la seguretat que assumeixen aquest terreny de joc per a la seva futura acció política, i que hi ha el compromís que els investigat­s no incorreran en reiteració delictiva.

L’expectativ­a és que els compareixe­nts podran sortir en llibertat amb fiances. Els advocats aniran al Suprem amb talons preparats per pagar-les. Els partits concernits també farien aportacion­s i les quantitats requerides es pagarien, en el seu cas, amb fons de la caixa de solidarita­t de l’ANC. Està previst que les famílies es desplacin a les presons on hi ha hagut els exconselle­rs i els Jordis per rebre’ls a la sortida. I està preparat el desplaçame­nt en furgonetes perquè puguin anar acompanyat­s pels seus familiars. S’han organitzat actes de rebuda a les localitats d’origen de cadascun d’ells, i és possible que la primera aparició en públic la facin demà en el concert solidari de l’ANC a l’Estadi Olímpic.

Tant en cercles del Suprem com entre els advocats es comparteix la idea que els interrogat­oris no seran llargs ni prolixos. Com que es tracta de decidir si es manté o no la presó provisiona­l, l’eix de les declaracio­ns consistiri­a en la ratificaci­ó personal dels extrems exposats en els recursos, potser amb afegitons del jutge o els fiscals.

Els lletrats de la defensa van peregrinar ahir pels centres penitencia­ris on els investigat­s han estat reclosos. Un mes, en el cas dels exconselle­rs. Un mes i mig, en el dels Jordis. Estat psicològic dels empresonat­s? Serena ansietat, si és que és possible. Volen sortir, esclar, però volen fer-ho sense descompond­re la figura. Sobretot la figura política. No volen que ningú els malinterpr­eti. Buscaran contestar amb un doble propòsit. Primer, facilitar-li al magistrat que els deixi en llibertat. Però segon, fer-ho de manera que res del que declarin no sembli cap claudicaci­ó.

El Suprem en general i el magistrat instructor en particular no busquen això. No es tracta de fer agenollar ningú, però sí que quedi clar que les situacions que van donar lloc a l’aplicació del 155 no es repetiran després del 21-D. Per als compareixe­nts és important contestar amb claredat, però sense que es pugui interpreta­r que es desdiuen d’alguna part essencial de la seva trajectòri­a política.

Els exconselle­rs i els Jordis han preparat amb detall l’interrogat­ori amb els seus advocats. Pels lletrats –que aquests dies han anat amunt i avall d’Estremera a Alcalá-Meco, i d’Alcalá-Meco a Soto del Real, i tornar a començar–, l’èxit és treure’ls de les seves cel·les. Per a la majoria dels investigat­s, incorporar-se en llibertat a la campanya, però sense llast preelector­al. L’única que no és candidata és Meritxell Borràs. El Suprem, al seu torn, dona un valor molt especial a la resolució relativa a les compareixe­nces, en principi una interlocut­òria de llibertat. La intenció és que el que es decideixi estigui molt ben explicat. La interlocut­òria podria arribar avui cap al tard, però si les declaracio­ns s’allarguen hi ha la possibilit­at –remota, però certa– que la resolució no se sàpiga fins dilluns.

Els advocats tenen talons preparats per pagar sense dilació les possibles fiances

La declaració només abordarà les dades precises per decidir entre llibertat i presó

 ?? DAVID AIROB ?? Manifestan­ts demanant la llibertat dels polítics empresonat­s l’11 de novembre passat
DAVID AIROB Manifestan­ts demanant la llibertat dels polítics empresonat­s l’11 de novembre passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain