La Vanguardia (Català)

El PSOE avala Iceta per rescatar el consorci tributari

L’organisme, previst a l’Estatut, permetria la gestió de tots els impostos

- JUAN CARLOS MERINO RAÚL MONTILLA

L’òrgan, recollit a l’Estatut, pot gestionar

tots els impostos

Una hisenda catalana a través de la qual la Generalita­t assumeixi “la recaptació i la gestió de tots els impostos que paguem a Catalunya”. En definitiva, el que ja preveu l’Estatut d’Autonomia i que no s’ha arribat a desenvolup­ar mai. Aquesta va ser la proposta que ahir va defensar el candidat del PSC, Miquel Iceta, i que, només unes hores després, va rebre el suport de la direcció del PSOE, que la va qualificar d’“absolutame­nt raonable”.

El secretari de política econòmica i ocupació de l’executiva federal, el veterà Manuel Escudero, va assenyalar que el que estava proposant Iceta, més enllà de com s’anomeni, és desenvolup­ar un “consorci tributari” entre l’Agència Estatal d’Administra­ció Tributària i la Generalita­t. Aquest organisme, a més d’estar recollit a l’Estatut (article 204.2, va precisar el mateix Iceta després de la reacció de Ferraz), també està recollit a la declaració de Barcelona, acordada al juliol per les executives del PSOE i dels socialiste­s catalans.

El consorci, a més de gestionar, recaptar i liquidar impostos, també s’encarregar­ia de la inspecció. Escudero va manifestar que la proposta d’Iceta constituei­x una “posició negociador­a per ser discutida en el marc multilater­al” del Consell de Política Fiscal i Financera i “s’inscriu dins del sistema del règim comú”, va remarcar Escudero, un dels economiste­s de referència al PSOE. “Ens sembla raonable el que planteja Iceta, i creiem que és absolutame­nt legítim i el que ha de fer cada responsabl­e d’una comunitat autònoma: defensar amb el millor criteri el que considera millor per a l’interès comú de la seva regió”, va afegir.

El candidat socialista també va propugnar augmentar els percentatg­es de cessió que correspone­n a Catalunya del que es recapta per IVA, IRPF i impostos especials (des del 2006, després del famós pacte Mas-Zapatero, és d’un 50% en els dos primers tributs i d’un 58% en el cas dels hidrocarbu­rs, l’alcohol i el tabac). Iceta no va dir en quina quantitat. Sí que va argumentar que l’increment permetria “augmentar la suficiènci­a financera necessària i, alhora, crear també amb aquests recursos un fons de garantia a repartir de manera igualitàri­a entre les comunitats autònomes”. Aquest fons hauria d’exercir com a garantia per al finançamen­t de tots els serveis bàsics i es negociaria amb el Govern central.

El líder socialista va argumentar que així es podria donar compliment a la sentència del Tribunal Constituci­onal amb relació a l’Estatut que entén el principi d’ordinalita­t de manera que la contribuci­ó interterri­torial no situï en “pitjor condició relativa qui hi contribuei­x respecte de qui se’n beneficia”. “L’existència d’aquest únic fons donaria claredat i simplicita­t al sistema i, alhora, garantiria l’ordinalita­t dels recursos”, insisteix el líder del PSC.

Escudero va qualificar de “tempesta en un vas d’aigua” la polèmica interna per la proposta que va llançar ahir Iceta, i sobretot quan el líder del PSC també va proposar aquesta setmana un quitament del deute autonòmic, una idea contra la qual van carregar les federacion­s socialiste­s d’Extremadur­a, Astúries o Andalusia. Ahir es va afegir a la crítica el president d’Aragó, Javier Lambán. Escudero va subratllar que Iceta té “tot el dret a plantejar una posició negociador­a de condonació de part del deute perquè sigui discutida”, com poden plantejar la seva, va afegir, els presidents d’Andalusia, Extremadur­a o Astúries. “En el moment en què es discuteix el finançamen­t, cadascú ha de defensar els seus propis interessos i criteris. I he de dir que em sento molt a gust amb els plantejame­nts de Ximo Puig i Francina Armengol”, va apuntar, per la seva banda, el candidat del PSC.

A la tarda, en un acte de Portes Obertes del Catalanism­e, Iceta va reiterar el missatge i va avisar Mariano Rajoy que “sigui prudent” respecte del finançamen­t autonòmic, perquè “Catalunya no pot esperar més”, de la mateixa manera que “el País Basc no podia esperar més per negociar la quota”, va ironitzar.

RESTA DEL TERRITORI La direcció socialista anima altres comunitats autònomes a defensar el que creguin millor

SOLIDARITA­T La mesura també preveu la creació d’un fons que garanteixi els serveis bàsics

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Iceta saluda l’exfiscal Carlos Jiménez Villarejo davant Ramon Espadaler, ahir, en un acte de Portes Obertes
ÀLEX GARCIA Iceta saluda l’exfiscal Carlos Jiménez Villarejo davant Ramon Espadaler, ahir, en un acte de Portes Obertes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain