La Vanguardia (Català)

Crim entre narcos amb un cotxe bomba a Viladecans

El mort va estar implicat en atemptats contra el prostíbul de la Jonquera

- MAYKA NAVARRO JOSE POLO

Els veïns van pensar que es tractava de terrorisme, però els Mossos d’Esquadra de seguida ho van descartar. Va ser una venjança entre narcos, però amb un mètode inusual: un cotxe bomba en un pàrquing que va provocar la mort de Juan Peña, de 50 anys, implicat en guerres de proxenetes i bandes.

El primer que van fer ahir els Mossos d’Esquadra així que es va difondre la notícia de l’explosió d’un cotxe bomba amb un mort a l’interior d’un pàrquing a Viladecans va ser descartar que es tractés d’un atemptat terrorista. No ho van dubtar: delinqüènc­ia comuna. Els policies de l’àrea d’investigac­ió criminal coneixien perfectame­nt la víctima, que va quedar destrossad­a en l’explosió del seu cotxe.

Juan Peña, d’uns 50 anys, va morir a l’acte al garatge de casa seva. Els veïns dels tres blocs de pisos annexos van haver de ser desallotja­ts i els Bombers de la Generalita­t van haver de sufocar les flames. Però el més important de tot va ser difondre tan aviat com va ser possible que no havia estat un atemptat terrorista. Preció cisament això va ser el primer que van pensar alguns dels veïns de la finca, al carrer Santiago Rusiñol i Prats. “Vaig sentir una explosió i vaig pensar que era un atemptat: estem en alerta quatre”, va confessar una veïna. “Estava molt espantada, després de la primera explosió en vaig sentir una altra”, va afegir. Més d’un vehicle va quedar afectat per la brutal deflagraci­ó, que fins i tot va arribar a fer un forat en el forjat entre la primera i la segona planta.

“Estava escombrant, vaig tirar l’escombra i vaig baixar amb els gossos al carrer”, va recordar la Sara a mitja tarda, quan els veïns van poder tornar a casa seva, després que l’arquitecte municipal descartés danys estructura­ls. Ella i la seva mare van decidir no dormir-hi ahir a la nit: “Encara fa molta olor de fum, fins i tot et piquen els ulls. A més, no tenim aigua”, van argumentar amb l’ensurt al cos. Molts van fer el mateix. No és gens comú que les bandes de crim organitzat actuïn pel mètode del cotxe bomba. Però aquesta vegada, a la víctima, un delinqüent comú involucrat en una munió de successos, li han pagat amb la mateixa moneda. El 2013 la víctima d’aquesta vegada va ser un dels set detinguts per atemptar, precisamen­t amb cotxes bombes, contra el prostíbul Paradise de la Jonquera. Té rela- una cosa amb l’altra? “La investigac­ió ha començat”, diu un inspector veterà. Totes les hipòtesis estan obertes. Qualsevol dels múltiples enemics de la víctima pot ser el seu assassí. Últimament l’home havia estat vinculat amb l’assalt a altres narcotrafi­cants. En qualsevol cas, no és gens habitual que entre bandes de crim organitzat la resposta a una

LA VÍCTIMA Juan Peña va ser detingut el 2013 per la ‘guerra bruta’ contra el prostíbul Paradise

LES SOSPITES

La víctima es va guanyar l’odi dels proxenetes i membres d’altres bandes rivals

venjança sigui tan complicada logísticam­ent com col·locar una bomba als baixos del vehicle.

Els veïns no tenien gaire relació amb la víctima. Vivia amb la seva parella, més jove, d’uns 25 anys. “No el coneixia”, comenta una dona. “Estaven de lloguer i no teníem contacte amb ells”, va afegir una altra. Després de l’explosió es van acostar fins a Viladecans els experts en terrorisme dels Mossos, però de seguida van tornar a les seves bases. El cas se l’han quedat els investigad­ors de la regió metropolit­ana sud. El cadàver va ser aixecat cap a les sis de la tarda. Hora i mitja després es van emportar el vehicle.

Pocs mossos vinculats a la investigac­ió criminal no estan al corrent de les aventures de Juan Peña. Als anys noranta va participar en un assalt a traficants italians, contra els quals va disparar des d’una moto de gran cilindrada en marxa. Va estar detingut pels atemptats amb explosius al Paradise i últimament se l’havia involucrat amb els clans marroquins de l’haixix. També va tenir el seu moment internacio­nal, quan va anar a Colòmbia, on va estrènyer relació amb alguns dels clans més perillosos de la cocaïna. Qui va ordenar ahir el seu assassinat? En això treballen els Mossos.

 ?? ÀLEX RECOLONS / ACN ?? Alarma al veïnat. Els veïns de tres blocs de pisos van haver de ser desallotja­ts arran de la deflagraci­ó
ÀLEX RECOLONS / ACN Alarma al veïnat. Els veïns de tres blocs de pisos van haver de ser desallotja­ts arran de la deflagraci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain