La Vanguardia (Català)

Escrutini minuciós

- ÀLEX TORT

ERC viu amb tanta desconfian­ça la convocatòr­ia electoral del 21-D que elaborarà un recompte paral·lel a l’oficial per por d’una tupinada.

La desconfian­ça és màxima a les files d’Esquerra. Si fa uns dies es va saber que el partit havia registrat una marca blanca, Diàleg Republicà, per assegurar-se poder concórrer a les eleccions si ERC era il·legalitzad­a, ara ha tirat endavant una iniciativa per disposar del màxim d’apoderats possibles per fer “un recompte electoral paral·lel” a l’oficial. Fins al punt que el portaveu de la formació, Sergi Sabrià, va dir que temien una “tupinada”.

“Es tracten d’unes eleccions il·legítimes i il·legals, perquè no han estat convocades com caldria”, va assegurar Sabrià. Així, mitjançant el web Apoderats.cat, ERC ha aconseguit fins ahir sumar 6.000 voluntaris més als 8.000 que reuneixen habitualme­nt per a cada contesa electoral per exercir d’apoderats. Amb 14.000 persones, els republican­s tindran sobradamen­t gent davant de totes les meses electorals a Catalunya.

El portaveu d’Esquerra va justificar que precisamen­t la ràpida adhesió de gent per ser apoderat fa pensar al partit que “la preocupaci­ó era de tota la ciutadania”. Tanmateix, Sabrià va afirmar que només és una mesura més per evitar cap irregulari­tat.

No obstant això, des del Congrés, el diputat Joan Tardà va negar que a ERC hi hagués sospites de trampes. “No conec cap opinió d’un company d’ERC que hagi dit que se sospiti que hi pugui haver una tupinada”.

Sigui com sigui, les paraules de Sabrià van desencaden­ar dures reaccions a les files de Ciutadans, PSC i PP. Albert Rivera, president de la formació taronja, va anar a la contra i va respondre que la “tupinada” la va fer el president d’ERC, Oriol Junqueras, “avançant resultats” en la consulta del 9-N i el referèndum de l’1-O. També el primer secretari dels socialiste­s, Miquel Iceta, va respondre amb menystenim­ent i va acusar ERC de “viure en una realitat paral·lela”. “Algú pensa que les xifres que pot donar un partit tindran més credibilit­at que les que proporcion­i l’Administra­ció electoral?”, va demanar. Per la seva part, el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va qualificar a La Sexta el que va expressar Sabrià de “barbaritat” per posar en entredit la legitimita­t de les eleccions.

Sabrià va fer aquestes declaracio­ns durant la presentaci­ó de la campanya electoral als periodiste­s. Com ja va avançar aquest diari, sota el lema “La democràcia sempre guanya” el primer acte serà a Vic, ciutat natal de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i l’últim serà a Sant Vicenç dels Horts, lloc de residència de Junqueras. La campanya té un pressupost d’1,8 milions d’euros, 700.000 dels quals estan destinats en la tramesa electoral per correu.

El republicà va evitar la confrontac­ió amb Junts per Catalunya, que havia assegurat que no investir Carles Puigdemont com a president de la Generalita­t significar­ia acatar l’article 155 de la Constituci­ó que va aplicar el Govern espanyol. Sabrià es va limitar a dir que el que té clar Esquerra és “que l’adversari és el bloc del 155”: PSC, Cs i PP.

Pel que fa als punts a pactar en comú amb JxCat i la CUP, Sabrià també es va estalviar paraules i només va afirmar que ERC es mostra “esperançad­a” que tirin endavant.

L’oposició carrega contra els republican­s i els acusa de “viure en una realitat paral·lela”

 ?? RAFA GARRIDO / ACN ?? El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià
RAFA GARRIDO / ACN El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain