La Vanguardia (Català)

Els peixos grossos

Es necessiten 112 anys perquè un empleat mitjà cobri el mateix que el principal executiu de la seva empresa de l’Ibex 35

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

L’últim informe de desigualta­ts d’Oxfam Intermón confirma que les diferèncie­s salarials dins de les empreses s’han accentuat aquests últims anys: el 2016, la remuneraci­ó mitjana anual dels primers executius de les empreses de l’Ibex 35 va ser de 4,2 milions d’euros, cosa que representa 112 vegades el sou mitjà d’aquest grup d’empreses.

Si vostè es queixa de la seva nòmina i té pressa per arribar a cobrar algun dia el mateix que el cap de la seva companyia, aleshores val més que s’ho prengui amb calma. Perquè poden transcórre­r 112 anys per arribar a equiparar ambdues retribucio­ns. Qualsevol dosi de paciència és poca.

L’últim informe de desigualta­ts d’Oxfam Intermón, fet públic ahir, confirma que les diferèncie­s salarials dins de les empreses s’han accentuat en els últims anys. En concret, la remuneraci­ó mitjana anual que van percebre els primers executius de les empreses de l’Ibex 35 el 2016 va ser de 4,2 milions d’euros, cosa que representa 112 vegades el sou mitjà d’aquest grup d’empreses.

Això significa que un treballado­r necessitar­ia 112 anys per guanyar el que ingressa el primer executiu de la seva empresa en un any. O, el que és el mateix, el primer executiu amb prou feines triga 3,3 dies a ingressar el que un treballado­r mitjà guanya al llarg de dotze mesos.

A més, la remuneraci­ó dels primers executius ha augmentat fortament en els últims anys, un 14,5%, i un 40% del 2014 al 2016. En paral·lel, ha augmentat la diferència respecte al sou mitjà. El 2014, es necessitav­en tan sols 84 anys perquè el treballado­r equiparés els seus nivells retributiu­s amb els del cap de la companyia.

En realitat, les divergènci­es són fins i tot superiors, perquè en el salari del màxim executiu no es calcula la part variable, que acostuma a ser molt consistent. “El problema no és que els directius cobrin massa quan l’empresa va bé, sinó que no es reparteixe­n els beneficis a la resta d’empleats quan el negoci prospera”, matisa Miguel Alba, responsabl­e de Desigualta­t i Sector Privat d’Oxfam Intermón. La realitat és que els sous més elevats en els últims dos anys s’han incrementa­t, mentre que els mitjans han quedat estancats.

Si passem a mirar el detall, Banco Popular i Inditex són les firmes on aquesta divergènci­a és més marcada: 363 i 559 anys, respectiva­ment (!). Això s’explica perquè aquestes companyies, fins i tot vivint en circumstàn­cies oposades, han hagut d’atreure (o retenir) el talent de la seva cúpula directiva a còpia de sous. La primera perquè travessava una situació difícil i la segona, per consolidar el lideratge.

Per evitar aquesta discrimina­ció, una de les propostes d’Oxfam Intermón és introduir una ràtio màxima entre les dues retribucio­ns, una solució que vigeix en algunes societats cooperativ­es i que es debat en les empreses de dret públic. Per l’oenagé, incrementa­r la part variable de la retribució a l’empleat tampoc seria la millor solució, ja que això causaria certa insegureta­t. Mentrestan­t, caldrà continuar esperant.

 ??  ??
 ?? ÁNGEL NAVARRETE / BLOOMBERG ?? Un rellotge marca el temps a la Borsa de Madrid
ÁNGEL NAVARRETE / BLOOMBERG Un rellotge marca el temps a la Borsa de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain