La Vanguardia (Català)

Donald Trump

PRESIDENT DELS ESTATS UNITS

- FRANCESC PEIRÓN

Els polèmics tuits del president compartint vídeos antimusulm­ans d’un partit ultradretà britànic han tensat la seva fins ara bona relació amb el Govern de Theresa May, qui ha titllat aquesta actitud d’“incorrecta”.

Una evidència: Trump està encantat d’haver-se conegut.

Gaudeix d’una doble condició. Té la pell fina quan el critiquen, però és d’epidermis impermeabl­e, impenetrab­le als escàndols que ell mateix genera, cosa que passa diàriament.

Tant se val que el Regne Unit, el gran aliat dels Estats Units a Europa, respongui irat davant la promoció des del seu Twitter de tres vídeos islamòfobs, d’origen espuri. Els va posar a les xarxes Jayda Fransen, del partit Britain First, l’equivalent al Ku Klux Klan als Estats Units. Fransen està condemnada pel seu assetjamen­t a una dona que vestia hijab –pendent d’un altre judici similar– i feliç per assolir els gairebé 43 milions de seguidors del tuit de Trump i de l’embolic organitzat.

Després que el dimecres s’encengués la foguera, i rebuda la queixa oficial del Govern de Londres, Trump va perseverar en el seu atac als musulmans i en el seu insult al país amic. Mai un pas enrere, així que li va respondre a la primera ministra britànica al seu estil.

“Theresa May, no t’enfoquis en mi, centra’t en el destructiu terrorisme islàmic, això que està passant dins del Regne Unit. Nosaltres ho estem fent bé”, va redoblar la seva provocació.

En lloc d’apagar el foc, encara va abocar més benzina. A Londres ahir es van multiplica­r les protestes i el rebuig de forma general a aquella actitud que legitima un partit l’objectiu del qual no és cap altre que trencar la societat amb una narrativa de guerra religiosa.

Des de l’alcalde de la capital a no pocs legislador­s, tots van coincidir a reclamar que es cancel·li el viatge previst de Trump a l’illa el proper any. Això posaria en una situació molt difícil la reina Elisabet II, que és qui convida els líders estrangers.

Al Parlament, el diputat laborista Stephen Doughty va lamentar que “és el president dels Estats Units el que comparteix amb milions aquest contingut enardidor d’algú que representa una organitzac­ió vil, feixista, que només pretén escampar l’odi i la violència en persona i en línia”. Doughty va plantejar que Trump, en propagar aquells vídeos, “o bé és un racista, o un incompeten­t, o un eixelebrat, o les tres coses alhora”. Hi va haver qui va suggerir que se li prohibeixi l’ús de la xarxa social. El conservado­r Peter Bone es va preguntar: “Seria el món un lloc millor si la primera ministra persuadís el president dels Estats Units que esborrés el seu compte de Twitter?”.

El terrabasta­ll va assolir tal nivell de decibels que Theresa May va haver d’afrontar l’afer enmig de la seva visita a Jordània.

“El fet que treballem junts no significa que tinguem por d’afirmar que els Estats Units han comès un error, i ho diem molt clarament”, va indicar May.

“I també tinc molt clar que reenviar els tuits de Britain First és la cosa més incorrecta. Britain First és una organitzac­ió odiosa. Pretén propagar la sospita i dividir les nostres comunitats. Això s’oposa a la decència britànica comuna”, va remarcar.

Tot i això, la primera ministra va descartar rescindir l’oferta a Trump de viatjar al Regne Unit. “La invitació per a la visita d’Estat s’ha expedit i ha estat acceptada, encara hem d’acordar les dates”, va recalcar.

En vista de l’enrenou, també de molta envergadur­a dins els EUA, a Mitch McConnell li van preguntar a la cadena Fox què opinava que cada vegada es posés més en dubte entre els liberals “la salut mental” de Trump. “Em sembla indignant”, va respondre el republicà i president del Senat.

Fonts de la Casa Blanca afirmen que Trump està amb l’autoestima pels núvols, immers en el seu món alternatiu, en aquest que nega que sigui la seva veu la que diu allò de “puc agafar qualsevol dona pels seus genitals” –una cosa acceptada per ell i reconeguda pels testimonis–. O que es planteja posar una altra vegada en circulació la falòrnia que Barack Obama va néixer a l’Àfrica.

Diuen que aquesta eufòria justifica –incentivad­a pels rècords de Wall Street i perquè veu a prop la seva somiada reforma fiscal– la cavalcadur­a salvatge dels seus tuits al llarg d’aquesta setmana. Ha carregat contra la premsa –insinuant sospites criminals falses contra Joe Scarboroug­h, de l’MSNBC–, els demòcrates –inclosa Hillary Clinton– i provocant la fúria britànica amb aquests tres vídeos. En un, el del “musulmà colpejant un holandès amb crosses”, l’agressor era nascut i criat a Holanda.

Com va dir la portaveu de la Casa Blanca, la realitat no importa. Segons ella, “el president només eleva amb el seu tuit la conversa per una amenaça real”. D’altres veuen en Trump el perill en persona.

PARAULA DE THERESA MAY La premier renya el nord-americà, però no cancel·la la visita al Regne Unit

ASSENYAT O INESTABLE? McConnell diu que “és indignant” plantejar-se la salut mental del president

 ??  ??
 ?? AL DRAGO / BLOOMBERG ?? El president Trump, ahir en una trobada a la Casa Blanca amb el príncep hereu de Bahrain
AL DRAGO / BLOOMBERG El president Trump, ahir en una trobada a la Casa Blanca amb el príncep hereu de Bahrain

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain