La Vanguardia (Català)

RFA: raó d’Estat o de partit

- Valentín Popescu

Alemanya ha viscut una crisi pregoverna­mental que, peripècies de politiquei­g a part, planteja amb tota cruesa el gran risc del parlamenta­risme: que en absència dels interessos nacionals, els partits anteposin les seves pròpies conveniènc­ies.

El fracàs d’Angela Merkel per formar un gabinet quadripart­it (CDU, CSU, Verds i els liberals del FDP) en la nova legislatur­a va ser causat en primer lloc perquè en les negociacio­ns van importar més els interessos de cada partit que els de l’RFA. A Berlín es va negociar la línia mestra del futur Govern en funció de les perspectiv­es electorals de cadascun dels partits en els pròxims comicis. I com que era evident que en aquest regateig el més feble – l’FDP– era el que més s’havia d’apartar dels seus principis i promeses electorals, van ser els liberals els que van trencar les negociacio­ns.

Una segona lectura d’aquesta crisi pregoverna­mental no té bons ni dolents per revelar en canvi un debilitame­nt general en la política alemanya. Aquesta va ser fàcil i estable durant els primers 30 anys del país perquè gairebé sempre hi va haver només tres protagonis­tes parlamenta­ris (CDU/ CSU, conservado­rs; SPD, socialista; i FDP, liberal) i les metes més urgents –reconstruc­ció del país i una hipotètica reunificac­ió– eren compartide­s per tot els partits i tot el poble.

En aquell context també era clara la ideologia de cada partit. Però el panorama va canviar amb el benestar i, sobretot, amb l’aparició dels verds, els que es van apoderar del vot dels joves intel·lectuals –que fins aleshores havien anat a l’FDP–. Els canvis van perjudicar també l’SPD, al qual els obrers d’elit, que ja no combregave­n amb els vells plantejame­nts socialiste­s malgrat que l’SPD havia abjurat ja del marxisme, demanaven que defensés altres metes socials. Només es mantenia fort (amb alts i baixos) el potencial conservado­r perquè posava més l’accent en com gestionar el país que en quina direcció havia d’anar Alemanya.

L’arribada d’Angela Merkel, conjuntame­nt amb els grans –però aleshores encara poc perceptibl­es– canvis socials de l’Alemanya unificada, va afeblir finalment també

A Berlín es va negociar la línia mestra del futur Govern en funció de les perspectiv­es electorals de cada partit

els conservado­rs. No només treuen cada cop menys vots, sinó que en les seves pròpies files hi ha cada cop menys i menys consens sobre la línia ideològica de Merkel... quan n’hi troben alguna.

I ara, quan els resultats electorals i la proliferac­ió de derives extremiste­s trasbalsen la tranquil·litat alemanya, tots els partits se centren i concentren a trobar fórmules guanyadore­s per als pròxims comicis i no perden el temps a buscar nous ideals i models de convivènci­es dins del país i el món. Els que més han avançat – però poc– en el camí de noves idees i models socioeconò­mics han estat precisamen­t els liberals. El pitjor per a l’FDP i Alemanya és que a l’hora de promoure el seu ideari, els liberals també han sucumbit a l’egoisme general i han negociat pensant només en l’FDP.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain