La Vanguardia (Català)

L’Armada argentina ja no busca superviven­ts de l’‘Ara San Juan’

-

L’Armada Argentina ha informat avui que a partir d’ara continuarà amb la recerca del submarí ARA San Juan, desaparegu­t fa 15 dies, i ja no amb el rescat del submergibl­e perquè el temps de possible supervivèn­cia dels 44 tripulants s’ha estès “fins al doble”.

“La integració dels recursos SAR (Recerca i rescat) disponible­s nacionals, internacio­nals, estatals i privats en xarxa de cooperació orientada a la protecció de vides humanes no van trobar cap evidència del naufragi en les àrees explorades”, va explicar ahir el capità de navili i portaveu del cos castrense, Enrique Balbi, a la premsa a la seu central de l’Armada a Buenos Aires.

Consultat sobre si es descarten superviven­ts, Balbi va remarcar que “fins que no es tingui la localitzac­ió” de la nau no es donarà una “confirmaci­ó categòrica” sobre això, però va alertar que “s’ha estès fins al doble del temps de les possibilit­ats de rescatar-los”.

El ministeri de Defensa i l’Armada continuara­n ara amb la següent fase, que comprèn la recerca -ja no rescat- del submergibl­e San Juan al llit submarí a l’oceà Atlàntic.

Els equips de rescat han rastrejat ja el 68 % de la zona de l’Atlàntic en la qual es creu que hi pot haver el submarí.

Actualment, 19 països, entre ells els Estats Units, Rússia, Regne Unit, Brasil i Espanya, treballen amb 4.040 persones -3.200 de l’Armada Argentina- en l’operatiu, que inclou 28 vaixells -16 argentinsi nou aeronaus, tres d’elles del país austral.

L’àrea d’operacions en la qual es busca el submergibl­e, a uns 430 quilòmetre­s de la costa argentina i delimitada a partir del punt en el qual es va detectar una explosió poc després que desaparegu­és, arriba als 40.000 quilòmetre­s quadrats, encara que la recerca es concentra especialme­nt en una àrea de 4.000.

S’espera que el 5 de desembre arribi des de Rússia el vaixell d’exploració científica Yantar, que compta amb equipament­s d’alta tecnologia d’inspecció i pot operar a profundita­ts de fins a 6.000 metres.

L’última comunicaci­ó amb el submarí va ser a les 7.30 hores del dia 15, després de què el comandant de l’ARA San Juan avisés de matinada que pel sistema de ventilació havia entrat aigua que va arribar a les bateries i va ocasionar un curtcircui­t i un principi d’incendi sense flama.

En paral·lel a la recerca, en una causa judicial s’està investigan­t la desaparici­ó del vaixell. La jutgessa del cas, Marta Yáñez, va citar a declarar com a testimoni el ministre de Defensa, Oscar Aguado, i li va demanar que aixequés el secret militar per conèixer la “documentac­ió sensible” que sigui d’interès per avançar.

Els equips de rescat han treballat 15 dies, el doble del temps de possible supervivèn­cia dels 44 mariners

 ?? ESTEBAN FELIX / AP ?? El portaveu de l’Armada, Enrique Balbi, ahir en la roda de premsa
ESTEBAN FELIX / AP El portaveu de l’Armada, Enrique Balbi, ahir en la roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain