La Vanguardia (Català)

Tensió a Hondures per la possible reelecció del president

L’opositor Nasralla no acceptarà els resultats si Hernández és proclamat

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

Espiral de tensió a Hondures, amb protestes als carrers, després de les presidenci­als de diumenge. El Tribunal Suprem Electoral (TSE) tenia previst la passada matinada (hora espanyola) anunciar el guanyador dels comicis, quatre dies després del tancament dels col·legis electorals. El recompte va fer un gir i al tancament d’aquesta edició el president Juan Orlando Hernández, que opta a una polèmica reelecció, avantatjav­a per només 32.000 vots i un punt l’aspirant opositor Salvador Nasralla, a qui les primeres dades oficials donaven dilluns com a vencedor per cinc punts. Amb el 90% escrutat, Hernández tenia el 42,6% enfront del 41,6% de l’opositor.

Nasralla, un popular presentado­r televisiu de 64 anys, és el candidat independen­t de l’Aliança d’Oposició contra la Dictadura, una coalició controlada per Llibertat i Refundació (Libre), el partit de l’exmandatar­i populista Manuel Zelaya (2006-2009), que va néixer per oposar-se a la discutida reelecció d’Hernández. La Constituci­ó prohibeix la reelecció presidenci­al, però el Tribunal Suprem va avalar l’any passat que Hernández es pogués repostular al càrrec, al qual va arribar el 2014. Advocat de 49 anys, Hernández és el líder del Partit Nacional, que va obtenir una àmplia majoria parlamentà­ria en les eleccions legislativ­es que també es van celebrar diumenge.

“Ens han vist la cara d’estúpids i ens volen robar el triomf, jo no confio en el Tribunal”, va declarar Nasralla a última hora de dimecres amb referència al TSE, que va qualificar de “trampós”, després d’anunciar que no reconeixer­à els resultats per considerar que el Govern està cometent una tupinada. El recompte oficial havia començat a ser advers a Nasralla i l’opositor va optar per desconèixe­r el compromís firmat el mateix dimecres –per separat– amb Hernández sota l’auspici de l’Organitzac­ió d’Estats Americans (OEA).

Després de l’anunci de Nasralla, un grup dels seus partidaris es va enfrontar ahir a la matinada a la policia pels carrers de Tegucigalp­a quan volien arribar a un magatzem que guarda material electoral. Diferents manifestan­ts van resultar ferits. Estava previst que ahir també sortissin a protestar els seguidors d’Hernández.

“Com sempre he dit, hem d’esperar i respectar l’escrutini final tal com ho diu la llei. Sol·licitem al TSE celeritat i prudència als partits, Hondures s’ho mereix”, va tuitejar Hernández després de l’anunci del seu rival de desconèixe­r els resultats. Per la seva part, Nasralla va mantenir la seva actitud de denúncia de frau tuitejant ahir: “El poble defensarà el triomf”.

La possible reelecció d’Hernández seria un fet inèdit i contrasta amb l’intent de repostulac­ió presidenci­al que va dur a terme Zelaya el 2009, quan va ser enderrocat per un cop d’Estat de les Forces Armades amb l’anuència del Congrés i el poder judicial. Després d’un breu exili, Zelaya va tornar a Hondures a finals del 2009 i des d’aleshores ha mirat de tornar al poder amb Libre. En les eleccions del 2013 ho va intentar amb la seva dona, Xiomara Castro, com a candidata, quedant segona contra Hernández, i ara ho intenta amb Nasralla.

Diferents partidaris de l’aspirant resulten ferits per la policia quan volen accedir a un magatzem electoral Les primeres dades oficials donaven com a vencedora l’oposició amb cinc punts d’avantatge

 ?? ORLANDO SIERRA / AFP ?? L’opositor Salvador Nasralla mostra els vots pels quals diu haver guanyat les eleccions
ORLANDO SIERRA / AFP L’opositor Salvador Nasralla mostra els vots pels quals diu haver guanyat les eleccions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain