La Vanguardia (Català)

Rajoy evita garantir una reforma constituci­onal aquesta legislatur­a

El cap del Govern central diu que el nou sistema de finançamen­t depèn del PSOE

- CARMEN DEL RIEGO

Mariano Rajoy continua refredant les expectativ­es sobre una possible reforma constituci­onal, que per al PSOE és imprescind­ible que tiri endavant després de la comissió territoria­l que ha començat a avançar al Congrés. El president del Govern espanyol insisteix en la posició que han mantingut des del principi, que és que el seu Executiu està disposat a estudiar-ho si hi ha una proposta concreta i amb prou suport, una vegada acabin els treballs de la comissió del Congrés.

Tot i que el cap del Govern central no ha desmentit mai l’existència de l’acord amb els socialiste­s, des del PP asseguren que no hi va haver mai el compromís d’obrir una ponència de reforma constituci­onal així que s’acabin els treballs de la comissió territoria­l, i ahir va tornar a posar en dubte aquesta possibilit­at. En una roda de premsa celebrada a Abidjan (Costa d’Ivori), on va assistir a la cimera euroafrica­na, Rajoy va eludir assumir el compromís: “No estic en condicions de dir si hi haurà una reforma constituci­onal aquesta legislatur­a o no”.

El cap del Govern del PP va insistir-hi: “L’important és que se’ns digui què es vol reformar, i si aquesta reforma és lògica, assenyada i tothom hi dona suport, doncs sí. Nosaltres hi estem oberts, però ara cal centrar-se en la comissió d’avaluació del sistema autonòmic i, en vista de les conclusion­s, es veurà si caldrà la reforma o no, però no estic en condicions de dir si hi haurà reforma aquesta legislatur­a o no”.

I passa una cosa semblant amb el nou sistema de finançamen­t autonòmic, al qual Rajoy no va voler posar termini, perquè col·loca la pilota que es pugui aprovar a la teulada del PSOE, amb la qual cosa no pot assumir cap compromís sobre això: “Jo ho vull fer, i el Govern [central] té aquesta voluntat, però s’ha de fer almenys amb el vot del PSOE”, tot i que també espera sumar-hi, almenys, Ciutadans. Però sense el PSOE no hi podrà haver acord: els socialiste­s governen moltes comunitats, va recordar, com ara Andalusia, les Balears o València, i ell aspira que hi hagi unanimitat entre les comunitats autònomes, amb la qual cosa hi haurà nou sistema de finançamen­t, va dir, “si el PSOE s’avé a acordar-lo”, entre altres raons, va recordar, perquè “el PP només té 137 escons al Congrés i en fan falta 176”.

Rajoy va defensar el sistema de treball que està duent a terme per elaborar el nou sistema de finançamen­t, que parteix dels acords de la conferènci­a de presidents del gener passat, que va designar un comitè d’experts que ja ha presentat les conclusion­s i que ha donat lloc a un grup de treball arran de les al·legacions que han plantejat les comunitats autònomes a aquestes conclusion­s.

Aquí, i al Consell de Política Fiscal i Financera, on estan representa­des totes les comunitats autònomes, és on, a parer del president espanyol, s’ha de discutir el sistema de finançamen­t, que ha de servir per a totes les comunitats autònomes i que haurà de combinar els interessos de totes.

Amb aquesta afirmació, Rajoy rebutjava alhora la proposta del candidat del PSC a la presidènci­a de la Generalita­t, Miquel Iceta, que va plantejar que la Hisenda catalana pugui recaptar tots els impostos. Malgrat que Rajoy va expressar el seu “respecte pel senyor Iceta” per la posició que ha mantingut en el desafiamen­t sobiranist­a, va discrepar del seu plantejame­nt i va afegir: “No estem en aquestes eleccions per participar en una subhasta d’idees”.

Més dura va ser la secretària general del PP i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal: “Espero que aquest extraviat PSC recuperi el seny i deixi clar si es posa d’un costat o de l’altre”. I Xavier Albiol qualificav­a la proposta d’“acudit” que donaria una imatge de triomf als independen­tistes.

RETRETS A ICETA “No estem en aquestes eleccions per participar en una subhasta d’idees”

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? Mariano Rajoy visitant ahir el patruller d’altura Infanta Cristina, fondejat al port d’Abidjan
BALLESTERO­S / EFE Mariano Rajoy visitant ahir el patruller d’altura Infanta Cristina, fondejat al port d’Abidjan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain