La Vanguardia (Català)

Puigdemont demanarà poder fer campanya a Catalunya

JxCat reclamarà per escrit garanties a la Junta Electoral

- JOSEP GISBERT

Carles Puigdemont demanarà a la Junta Electoral Central de poder fer campanya a Catalunya com a garantia que disposa de les mateixes condicions que la resta de candidats que es presenten a les eleccions del 21-D. L’equip de Junts per Catalunya (JxCat) està preparant l’escrit que enviarà les pròximes hores a l’autoritat electoral, en què l’argument principal serà precisamen­t que no està en igualtat de condicions que les altres candidatur­es perquè té el seu cap de llista desplaçat a Brussel·les.

“Demanaré a la Junta Electoral que garanteixi les condicions per les quals jo pugui fer campanya amb normalitat, sense estar impedit, a casa nostra, que és on hauria de ser”, va anunciar ahir el mateix interessat, que va lamentar que “una part important de les opcions electorals no tenen les mateixes condicions que la resta, i això és jugar amb trampa i amb l’àrbitre a favor”. JxCat, de fet, fa dies que s’està plantejant aquest recurs davant la Junta Electoral Central, conscient, en qualsevol cas, que les opcions d’èxit no deuen ser gaire altes en el context polític, però convençut que en les circumstàn­cies actuals és necessari un pronunciam­ent en aquest sentit davant una situació –la de tenir “candidats empresonat­s i a l’exili”– que considera “aberrant”.

Les ganes del 130è president de la Generalita­t de tornar a Catalunya per fer campanya –“M’encantaria i hauria de ser així”– no signifique­n que amb això vulgui “ometre el deure” que té amb la justícia belga, davant la qual està citat dilluns –justament unes hores abans de l’inici de la campanya electoral del 21-D– per a la vista sobre la demanda d’extradició per part d’Espanya. “Tenim el deure de ser aquí, no tenim intenció d’eludir aquest deure”, va subratllar en declaracio­ns a TV3, en què es va referir també, encara que de manera indirecta, a l’advertènci­a llançada per JxCat a ERC en el sentit que no avalar-lo a ell com a president de la Generalita­t després de la cita electoral seria legitimar l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó.

“El normal”, segons el seu parer, seria que el Govern “continuï” després del 21-D amb ell de president, Oriol Junqueras, candidat d’ERC, de vicepresid­ent, i els consellers. “El Govern legítim no hauria de ser restituït perquè no hauria d’haver estat cessat, sinó que ha de continuar”, va matisar, tot i que no sense admetre que el que acabi passant en l’actual context polític i judicial en bona mesura “dependrà de les circumstàn­cies i del resultat” de les eleccions. “En funció de la campanya i dels resultats haurem de prendre decisions, que no passen per deslegitim­ar el Govern ni el mandat de les eleccions del 27-S”, va remarcar després de revelar que havia parlat de la qüestió amb la secretària general d’ERC i número dos de la candidatur­a, Marta Rovira, durant la seva visita a Brussel·les.

Carles Puigdemont no va descartar, d’altra banda, continuar endavant amb la via unilateral després del 21-D –malgrat el debat autocrític obert en aquesta direcció dins del bloc independen­tista i que tant el PDECat com ERC sí que ho hagin fet–, en funció de quina sigui la reacció del Govern espanyol als resultats de les eleccions. “El que seria unilateral seria que no ens fessin cas”, va advertir en línia amb l’argumentar­i de campanya de JxCat, que especifica que la prioritat després dels comicis serà la via de diàleg amb l’Estat, però “sense descartar res categòrica­ment”. “Volem parlar de tot, com sempre hem dit, prioritzem la via del diàleg, com hem fet sempre, però no descartem res categòrica­ment”, segons assenyala l’argumentar­i i va defensar el deposat president de la Generalita­t.

Més enllà de les declaracio­ns a TV3, el candidat de JxCat va prosseguir també amb la seva prolífica activitat a Twitter, des d’on aquesta vegada va alertar de possibles conseqüènc­ies en el cas que no guanyi l’independen­tisme a les urnes. “En la nova realitat espanyola, el color groc és delictiu, les bales de goma joguets a les escoles, els bons catòlics besen la Constituci­ó, els humoristes són criminals i la ultradreta ciutadans exemplars. I només són els entrants”, va escriure a manera de presentaci­ó de l’avís, que conclou dient que “si el 21-D no guanyem, ho arrasaran tot”.

ESCENARI POSTELECTO­RAL L’expresiden­t no renuncia a la via unilateral encara que PDECat i ERC ho facin

ADVERTÈNCI­A EN CLAU INTERNA “Si el 21-D el bloc independen­tista no guanya, ho arrasaran tot”, avisa el candidat

 ?? NAZARET ROMERO / ACN ?? Una senyera de record. Ahir, que feia un mes de l’arribada a Brussel·les, Carles Puigdemont i els exconselle­rs van rebre una senyera confeccion­ada per catalans a l’exili a Algèria
NAZARET ROMERO / ACN Una senyera de record. Ahir, que feia un mes de l’arribada a Brussel·les, Carles Puigdemont i els exconselle­rs van rebre una senyera confeccion­ada per catalans a l’exili a Algèria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain