La Vanguardia (Català)

“El canvi després del 21-D exigirà generosita­t”

Andrea Levy, número dos de la llista del PPC

- IÑAKI ELLAKURÍA

Malgrat ser una de les diputades més joves, Andrea Levy acumula molt quilometra­tge polític a l’esquena. Amb tot, admet que el mes d’octubre passat va ser el més dur i difícil que ha viscut en la seva carrera atès “el nerviosism­e, la tristesa i la tensió que l’independen­tisme va generar en la societat catalana”. Ara la número dos de la candidatur­a del Partit Popular celebra que “la democràcia espanyola i la legalitat hagin posat fi al procés separatist­a”.

Vostès neguen el valor plebiscita­ri que els independen­tistes volen donar al 21-D, però el seu lema de campanya, “Espanya és la solució”, podria servir perfectame­nt per a un referèndum...

Passi el que passi el 21-D hi ha una cosa que ja és evident: el procés independen­tista està desactivat per l’Estat de dret i s’ha obert una nova etapa molt millor de la que hem viscut els últims mesos. Tot gràcies al fet que el president Mariano Rajoy va destituir el govern irresponsa­ble per donar la veu als catalans, permetre’ls girar full ràpid i evitar que Catalunya quedés al marge de la recuperaci­ó econòmica.

Però la fractura social i política i l’incert escenari econòmic no desapareix­eran així com així...

És necessari que els causants del dany no siguin al nou govern. Per tant, és imprescind­ible una gran mobilitzac­ió constituci­onalista el 21-D. Per facilitar el canvi hi ha d’haver a la Generalita­t un govern que no faci gestió identitàri­a i prioritzi els interessos de tots els catalans, que posi la catifa vermella perquè tornin les empreses i ajudi a recuperar els afectes i la convivènci­a entre catalans.

I si tornen a formar govern les forces independen­tistes?

Els líders separatist­es ja han comprovat que l’Estat de dret té mecanismes per defensar-se i, per tant, no poden repetir la mateixa via unilateral si no volen sortir de la democràcia i tornar a provocar el caos a Catalunya. El seu relat era un engany, prometent una secessió ràpida i sense costos, que es va desmuntar quan va xocar amb la realitat. Totes les idees es poden defensar, però dins de la llei.

La formació d’un govern constituci­onalista, segons els sondejos, no sembla fàcil...

El canvi polític exigirà la generosita­t de tothom. És molt important la claredat abans del 21-D perquè el dia després de les eleccions no es decebi ningú.

Decebre?

Fent aritmètiqu­es parlamentà­ries que tornin un escenari que ja hem viscut amb els tripartits, i que en part ens ha portat fins aquí. No anirem amb partits nacionalis­tes. Espero que el PSC no es torni a tenyir de nacionalis­me.

Entre Arrimadas i Iceta, amb qui es quedaria per presidir la Generalita­t?

Respectare­m la llista més votada entre les forces constituci­onalistes i, sens dubte, aquell projecte que aposti d’una manera més clara per un canvi d’etapa.

Vostès, a més de vetllar pel compliment de la legalitat, quines propostes posen sobre la taula. El model de finançamen­t singular per a Catalunya que no fa tant el PP català defensava va passar a la història?

No parlaria tant de singularit­ats, sinó d’un model de finançamen­t estable en el temps i que no es vegin afectats, per exemple, els serveis socials per les caigudes d’ingressos i de recaptació de l Govern de la Generalita­t. S’ha d’obrir una negociació amb el conjunt de les autonomies, un debat serè i que busqui garantir la viabilitat del sistema.

Descarta en aquest sentit la negociació bilateral Estat-Generalita­t?

El sistema de finançamen­t autonòmic s’ha de discutir en la comissió del Senat, en què espero per cert que el nou govern de la Generalita­t que sorgeixi de les eleccions del 21-D aporti el seu representa­nt.

En canvi, el Partit Popular sí que ha defensat vehementme­nt al Congrés aquests dies el concert econòmic basc... No és contradict­ori?

Quan la Generalita­t ha necessitat una assistènci­a específica per finançar-se i fer front a les seves despeses per la seva mala gestió, el Govern central sempre hi ha estat, per exemple amb el FLA. Això també és un tipus de singularit­at.

És partidària d’impulsar ara mateix la reforma Constituci­onal?

Hi ha marge per enfortir la millora de l’Estat autonòmic. Ara bé, hem de tenir molt clar els partits que compartim la lleialtat constituci­onal quina és la reforma que volem. No pot servir per reforçar polítiques identitàri­es i nacionalis­tes. També hem de fer una revisió de les grans reformes estructura­ls pendents, com ara el model energètic, el desenvolup­ament industrial, el sistema de pensions, el model educatiu...

Vostès a Catalunya, però també a València o les Balears, han denunciat l’“adoctrinam­ent nacionalis­ta” a les escoles.

Volem en aquest sentit enfortir l’alta inspecció en l’educació. L’escola ha d’oferir una visió àmplia i global. Determinat­s posicionam­ents del nacionalis­me converteix­en l’educació en una cosa local que resta oportunita­ts de futur als joves.

En el seu programa electoral assenyala TV3 com un problema per ser actor de l’independen­tisme. Tancaria la cadena com ha proposat el candidat Xavier García Albiol?

Hem de resintonit­zar TV3 amb la pluralitat. És evident que molts catalans n’han desconnect­at perquè la línia editorial general era la de ser una corretja de transmissi­ó del pla independen­tista de la Generalita­t. El relat separatist­a s’ha basat des de fa temps en una política de blocs, d’entitats antagòniqu­es, molt sentimenta­l. Cal fer molta pedagogia davant dels que han venut que Espanya és hostil a Catalunya.

PROCÉS DESACTIVAT “El relat separatist­a era un engany que es va desmuntar quan va topar amb la realitat i la llei”

REFORMA CONSTITUCI­ONAL “Els partits abans de negociar hem de tenir clar quin tipus de reforma volem”

 ?? DAVID AIROB ?? Andrea Levy acompanya Xavier García Albiol al capdavant de la candidatur­a del PP per Barcelona
DAVID AIROB Andrea Levy acompanya Xavier García Albiol al capdavant de la candidatur­a del PP per Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain