La Vanguardia (Català)

El TSJC retorna als Mossos la vigilància de la seva seu

Barrientos veu menys riscos “d’alteració de la legalitat”

- TONI MUÑOZ

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja no veu riscos que amenacin l’ordre constituci­onal. En aquest nou escenari, el president del TSJC, Jesús María Barrientos, va decidir ahir tornar la confiança als Mossos d’Esquadra perquè vigilin i custodiïn en exclusiva el Palau de Justícia de Barcelona, tasca que exercien en solitari fins a la crisi desencaden­ada arran de l’1-O.

L’actuació dels Mossos el dia del referèndum va generar un profund malestar a la cúpula judicial, fins al punt que el TSJC va relegar la policia catalana a un paper secundari en la vigilància de l’edifici, una competènci­a que fins aleshores havien exercit en exclusiva. Els jutges van considerar que la policia catalana va actuar de manera passiva davant l’ordre de la magistrada del TSJC Mercedes Armas d’impedir la celebració del referèndum suspès pel TC.

Així, el 6 d’octubre Barrientos va encarregar a la Policia Nacional que dirigís el dispositiu de seguretat de l’edifici amb el suport complement­ari dels Mossos. “La coordinaci­ó dels dos cossos policials pot preservar d’una manera més eficaç la legalitat constituci­onal”, va esgrimir.

La decisió també responia a la inquietud que suscitava en la institució l’eventual declaració d’independèn­cia que preparava el Parlament i que finalment va votar el 27 d’octubre i que va portar a l’aplicació de l’article 155.

La presidènci­a del TSJC també va recordar que una declaració d’independèn­cia comportava l’aplicació de la llei de Transitori­etat, que establia l’automàtica supressió de la institució i la substituci­ó per un Tribunal Suprem de Catalunya.

Ara, amb l’aplicació del 155 i la convocatòr­ia d’eleccions a l’horitzó, la situació ha canviat i no hi ha raons que justifiqui­n aquesta mesura. Segons el TSJC, s’han contingut “els riscos d’alteració de la legalitat constituci­onal i d’afectació del servei públic”. La devolució de competènci­es en exclusiva als Mossos es materialit­zarà demà amb el replegamen­t dels agents de la Policia Nacional que operen a l’interior i l’exterior de l’edifici. Així es torna a l’“ordinariet­at” respecte a la vigilància d’edificis judicials que, segons el TSJC, els Mossos “s’havien estat fent de manera eficaç”.

 ?? LAURA CORTÉS / ACN ?? Jesús María Barrientos
LAURA CORTÉS / ACN Jesús María Barrientos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain