La Vanguardia (Català)

Presó per a l’excoronel salvadoren­c vinculat al cas Ellacuría

-

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha enviat a presó provisiona­l l’excoronel i exvicemini­stre de Seguretat Pública del Salvador Inocente Orlando Montano després de concloure que “va participar activament en la decisió i disseny de l’assassinat” de cinc sacerdots jesuïtes espanyols en aquell país centreamer­icà el 16 de novembre del 1989, el conegut com a cas Ellacuría.

Així ho ha decidit en una interlocut­òria el titular del jutjat central d’instrucció número 6 després que l’excoronel salvadoren­c, de 74 anys, hagi estat extradit pels Estats Units. Encara que havia de comparèixe­r ahir a l’Audiència Nacional, la seva defensa va demanar un ajornament. L’acusat declararà dilluns.

La defensa ha sol·licitat al jutge que fins aleshores l’acusat, que ha arribat a l’Audiència Nacional en cadira de rodes, fos traslladat a un centre hospitalar­i. Tot i això, tant la Fiscalia com l’acusació particular que exerceixen les famílies dels jesuïtes han demanat l’ingrés a presó provisiona­l.

L’exoficial està acusat a Espanya de cinc delictes d’assassinat­s terroriste­s i crims de lesa humanitat. El jutge estima que “Inocente Orlando Montano va participar activament en la decisió i disseny de l’assassinat dels espanyols i sacerdots jesuïtes de la Universita­t Centreamer­icana José Simeón Cañas (UCA) del Salvador Ignacio Ellacuría, Ignacio Martín Baró, Segundo Montes Mozo, Amando López Quintana i Juan Ramón Moreno Pardo”. El 16 de novembre del 1989 van ser assassinat­s aquests cinc jesuïtes espanyols, a més del salvadoren­c Joaquín López, l’assistenta Elba Ramos i la filla d’ella, Celina, de 15 anys. Tot i això, l’Audiència només jutjarà l’assassinat dels cinc primers a causa de la reforma que va limitar el principi de justícia universal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain