La Vanguardia (Català)

Capsa de Pandora de l’era digital

- Carl Bildt C. BILDT, ex-primer ministre i exministre d’Afers Exteriors de Suècia © Project Syndicate, 2017

Està anant el món perillosam­ent cap al ciberespai Harmagedon? Tant de bo que no; però aprehengue­m l’amenaça i concentrem­nos-nos-hi per actuar. Un país rere l’altre han començat a explorar opcions per reforçar les seves capacitats ofensives en el ciberespai, i molts altres països ja ho han fet. És una escalada perillosa. De fet, poques tendències represente­n una amenaça més gran per a l’estabilita­t global. Gairebé totes les societats s’han tornat molt dependents d’internet. I la nostra era actual no és una quarta revolució industrial; és el començamen­t de l’era digital i el final de l’era industrial en general.

L’era digital ha introduït noves vulnerabil­itats que els hackers, els ciberde-linqüents i altres actors malignes ja estan explotant de manera rutinària. Però fins i tot és més alarmant l’afany dels governs nacionals per dur a terme operacions de guerra cibernètic­a entre si.

Les coses eren diferents al vell món de les armes nuclears, que són dispositiu­s complicats i costosos basats en la tecnologia que només uns quants especialis­tes altament educats han dominat. Les armes cibernètiq­ues, al contrari, són generalmen­t de baix cost per desenvolup­ar o adquirir, i enganyosam­ent fàcils d’utilitzar. Com a resultat, fins i tot els estats febles i fràgils poden convertir-se en importants poders cibernètic­s.

Per comprendre la magnitud de l’amenaça que hem d’afrontar, no busqui més enllà del virus WannaCry que, entre altres coses, gairebé va tancar el Servei Nacional de Salut britànic el mes de maig passat. El virus va explotar una vulnerabil­itat en el sistema operatiu Microsoft Windows que l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units ja havia descobert, però no va informar Microsoft. Després que aquesta informació es filtrés o fos robada de l’NSA, Corea del Nord va utilitzar ràpidament aquest ransomware, la qual cosa no hauria de ser cap sorpresa.

I, per descomptat, Corea del Nord no és una excepció. Rússia, la Xina i Israel també han desenvolup­at armes cibernètiq­ues, que estan provant d’implantar en sistemes de tot el món. El problema és que, encara que la dissuasió funciona en el món nuclear, no és efectiva en el món cibernètic. Els actors deshonesto­s, i Corea del Nord no és l’únic exemple, són molt menys vulnerable­s que els països desenvolup­ats als contraatac­s cibernètic­s. Poden atacar una vegada i una altra sense arriscar-se a patir greus conseqüènc­ies.

Els orígens sovint ambigus dels ciberatacs fan que sigui encara més difícil aplicar una teoria racional de la dissuasió al món cibernètic. Identifica­r la part responsabl­e, si fos possible, requereix temps; i el risc d’atribució errònia sempre existeix.

En la foscor del ciberespai, els actors sofisticat­s poden amagar-se darrere de tercers aliens, que després estan exposats a contraatac­s per part del grup atacat. I en el conflicte en curs entre els països del Golf, almenys un govern pot haver contractat pirates informàtic­s amb base en altres països per dur a terme operacions contra un adversari. Aquest mètode per evitar la detecció serà la norma. Els governs poden començar a desenvolup­ar sistemes de contraatac autònoms que, fins i tot si no assoleixen la màquina del judici final del doctor Strangelov­e, marcaran el començamen­t d’un món vulnerable a innombrabl­es conseqüènc­ies impreviste­s.

Les armes cibernètiq­ues esdevindra­n un element bàsic en les guerres directes. La Carta de les Nacions Unides afirma el dret dels estats membres a la defensa pròpia, un dret que, és cert, cada vegada està més obert a la interpreta­ció en un món cinètic i digitalitz­at. La Carta també es refereix a qüestions de dret internacio­nal, particular­ment respecte als no combatents i la infraestru­ctura civil en les zones de conflicte.

Però, què passa amb els innombrabl­es conflictes que no assoleixen el llindar de la guerra total? Fins al moment, els esforços per establir regles i normes universals que regeixen el comportame­nt de l’Estat en el ciberespai han fallat. Alguns països desitgen preservar la seva completa llibertat d’acció en aquest àmbit, però això planteja un perill obvi. No hi ha manera de restringir l’accés a armes cibernètiq­ues destructiv­es, i no hi ha cap raó per esperar que les regles de restricció que regeixen en l’era nuclear funcionin en l’era cibernètic­a.

Un acord internacio­nal vinculant per restringir el desenvolup­ament i ús d’armes cibernètiq­ues ofensives en situacions no bèl·liques queda molt lluny. Hem de cridar més l’atenció sobre els perills de la proliferac­ió d’armes cibernètiq­ues i instar els governs a desenvolup­ar capacitats defensives més que ofensives. Una cursa armamentis­ta al ciberespai no té guanyadors.

Hem de cridar més l’atenció sobre els perills de la proliferac­ió d’armes cibernètiq­ues

 ?? IGNOT ??
IGNOT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain