La Vanguardia (Català)

Per què Leonardo

- Luis Racionero

Els gairebé 400 milions pagats en subhasta per un Leonardo Da Vinci tenen diverses explicacio­ns. Primer, l’oferta: Leonardo va pintar molt poc perquè el seu mètode era molt laboriós. La meitat del que va pintar s’ha perdut, fins i tot un enorme fresc a la paret del palau de la Signoria, La batalla d’Anghiari, que era davant d’un altre fresc de Miquel Àngel, també perdut. L’obra subhastada, el Salvator mundi, era l’única de Leonardo en mans privades. La resta són en museus.

D’altra banda, hi ha la qualitat de l’obra. Que és autèntica no n’hi ha cap dubte. Murray Kemp l’ha autentific­at, m’agradaria saber què n’opina el meu amic Carlos Pedretti, que segons lord Kenneth Clark coneix “tots i cadascun dels traços” deixats per Leonardo. Pedretti va venir a la meva masia amb un senyor de Palamós que va ser empleat a l’ambaixada espanyola a Berlín durant la Guerra Mundial, posseïdor d’un prodigiós dibuix sobre Salai (deixeble i amant de Leonardo) en forma d’àngel, amb sexe i tot. Veurem si se subhasta.

Que és un Leonardo es comprova per la forma dels rínxols dels cabells, l’sfrematto en la textura, fins i tot per la idea única que la bola del món sigui una esfera de vidre transparen­t. Leonardo és l’ésser humà més genial que ha existit i un dels cinc millors pintors de la història.

Hi ha homes condemnats a plantejar un enigma irresolubl­e a les generacion­s venidores; com misterioso­s esfinxs de l’espècie, esperen al costat del camí proposant les preguntes que impulsaran l’evolució cap endavant. Miralls i fars on les generacion­s futures es reconeixen i s’orienten, Leonardo Da Vinci és el mirall profund i ombrívol deixat pel Renaixemen­t al naufragar en el món modern.

L’art de Leonardo no pot ser comprès a banda del seu pensament; i la seva evolució segueix un camí que comença en la contemplac­ió de la natura, penetra sota la superfície, cap a les causes mecàniques, per després sintetitza­r les parts del mecanisme en els tots de l’organisme i perdre’s, al final, en els remolins de l’energia primordial. Aquesta idea, que va deixar apuntada Kenneth Clark en el seu clàssic estudi, permet veure l’evolució del pensament de Leonardo com una progressiv­a transició de mecanisme a organisme, i d’aquest cap a l’energia; tres conceptes que, en la seva dialèctica, permetran enllaçar l’evolució de l’obra immensa i de la misteriosa vida de Leonardo.

Leonardo és humà, massa humà; la seva obra es construeix amb la passió i l’esforç; “Oh Déu, que vens tots els béns al preu de la fatiga!” –diu als seus diaris–. “O Leonardo, perché tanto penate?”. La seva lluita interior i els seus dubtes estan reflectits en diversos escrits: “He malgastat les meves hores”; “Les promeses enganyen, el temps decep; la mort eludeix les cures, les ansietats de la vida no són res” (en llatí a l’original: “Decipimur votis, et tempore fallimur, et mors deridet curas, anxia vita nihil”). La seva lucidesa no li impedeix, però, continuar la lluita “per mantenere il dono principal di natura, cioè libertà”. Lluita que, en ell, assolirà el seu nivell de profundita­t desconcert­ant: “Si la llibertat t’és preuada, tant de bo no descobreix­is mai que el meu rostre és la presó de l’amor”.

Si l’interès de Leonardo per la present generació resideix en la seva encarnació de l’home complet i en la seva síntesi dialèctica de l’art i la ciència, la seva rellevànci­a transgener­acional, en canvi, consisteix a inventar el mètode científic modern i formar part, juntament amb Heràclit, Pitàgores, Plató, Goethe i els estructura­listes contempora­nis, del corrent de pensament que podríem denominar filosofia de la forma. Aquesta cadena de pensadors representa un dels fils del pensament europeu; l’altra són, naturalmen­t, els mecanicist­es. Convé plantejar aquesta dicotomia per col·locar al seu marc l’aportació de Leonardo, que unia en el seu mètode les dues tendències.

Com a alternativ­a a la visió mecanicist­a, la filosofia de la forma és un corrent de pensament que observa i postula l’existència d’una tendència mòrfica en l’univers: des de l’àtom fins a les galàxies, passant per plantes i minerals, la matèria adopta un repertori de formes comunes repetides: espiral, cercle, políedres, sinusoides, ramificaci­ons, mantenint-se les parts components en estructure­s invariants. És significat­iu pensar que personalit­ats del caràcter de Leonardo i Goethe, encara que coneixen i utilitzen el mètode mecanicist­a, s’inclinen, en la seva visió del món, pel pensament morfològic. La filosofia de la forma és la manera de pensar dels homes universals.

Leonardo pensava per analogies, relacionan­t fenòmens per la seva similitud d’estructure­s; per exemple: “Es movia l’aire com riu i arrossegav­a amb ell els núvols”, o bé: “Remolins, és a dir, cavernes”, així com l’equiparaci­ó dels rínxols de la cabellera amb remolins d’aigua, del vol de l’ocell amb la cua del peix, el món amb el cos humà, a part de la famosa pàgina dels seus manuscrits on dibuixa i compara la llum, la força d’un cop, el so, l’atracció d’un imant i l’olor, presentant configurac­ions similars al penetrar un obstacle.

La rellevànci­a transgener­acional de Da Vinci consisteix a inventar el mètode científic modern

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain