La Vanguardia (Català)

El 42,5% de les parelles no poden formar una llar per la crisi

La situació econòmica impedeix als joves abandonar la casa familiar

- C. LÓPEZ

Una de les conseqüènc­ies més evidents de la crisi econòmica ha estat el descens dels salaris, cosa que no només repercutei­x en les llars establerte­s, sinó també en les llars que s’han de formar. Si no hi ha diners, s’ajorna la decisió d’abandonar la casa familiar, d’emancipar-se, de formar un nucli familiar, de tenir fills... Segons l’informe Família 2017, elaborat per la Universita­t Pontifícia Comillas, el 42,5% de les parelles no poden constituir una llar com a conseqüènc­ia de l’impacte de la crisi econòmica.

L’informe, centrat en la Comunitat de Madrid però extrapolab­le a la resta d’Espanya, segons els autors, assenyala, a més a més, que la situació econòmica també és responsabl­e que dos terços dels joves menors de 35 anys a Madrid encara visquin amb els pares, segons aquesta treball que ahir van presentar Fernando Vidal, el director de l’Institut de Família de Comillas ICAI-Icade, i Rosalía Mota, professora de sociologia i treball social de la facultat de Ciències Humanes i Socials de Comillas.

L’emancipaci­ó més tardana es registra en els joves aturats a la recerca de la primera oportunita­t, els que viuen en cases amb pocs recursos i treballado­rs a temps parcial. Aquesta situació afecta el grau de satisfacci­ó amb la relació amb els fills. “En les famílies amb dificultat­s econòmique­s per arribar a final de mes es quintuplic­a el descontent­ament amb els fills”, explica a Efe Rosalía Mota.

Un altre perfil que té greus problemes d’emancipaci­ó és el de la dona soltera, amb escassos recursos, baix nivell educatiu i que cuida familiars, una circumstàn­cia que encara l’ancora més a la casa familiar. Aquesta situació afecta el 14,7% de les dones, enfront del 8% dels homes.

L’estudi revela que la societat madrilenya és “intensamen­t familiaris­ta”, segons Mota, ja que vuit de cada deu persones viuen en família i el 85,1% afirmen que la seva família “extensa”, és a dir, la que formen pares i l’entorn familiar més proper, “és molt important en la seva vida”.

L’informe inclou un estudi sobre la paternitat que assenyala que més del 95% dels enquestats donen suport a la igualtat i que el 93% estan a favor de la conciliaci­ó per aconseguir que el pare exerceixi un millor paper en l’educació dels fills.

A més a més, aborda l’impacte que tenen les ruptures conjugals en la vida de les persones. Hi ha

MADRID Dos terços dels menors de 35 anys encara viuen amb els pares

males relacions amb les parelles anteriors (68,7 %) i el 46,1 % dels divorciats amb fills pensen que la seva exparella cohibeix la seva relació amb els seus fills. Tot i això, una vegada que passa el temps i es constituei­x una nova família, els padrastres i les madrastres exerceixen un paper parental “molt positiu”, segons els autors de l’informe.

EMANCIPACI­Ó Perfils dels que triguen més a marxar: jove que cerca la primera feina i treballado­r temporal

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? La formació de famílies s’ajorna
XAVIER GÓMEZ La formació de famílies s’ajorna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain