La Vanguardia (Català)

Un grup d’experts en banca debaten com cal vincular tecnologia i ètica

-

Les interaccio­ns entre tecnologia, valors i banca va ser el tema que es va desenvolup­ar ahir en la jornada organitzad­a per 5Talks i patrocinad­a, al Mobile World Center de Barcelona, pel Movistar Mobile Capital.

Durant l’acte, cinc conferenci­ants van abordar els diferents reptes i les diferents oportunita­ts que la tecnologia representa per al món financer, així com les implicacio­ns ètiques del desenvolup­ament tecnològic.

Així, María José Jordá, responsabl­e d’experiènci­a del client i transforma­ció del BBVA, va explicar que ara els usuaris de banca el que volen és que “els donin les eines per no dependre d’assessors”, i va posar de manifest que té un gran impacte positiu per al banc donar “aquest valor afegit als seus clients”.

Per la seva part Joan Melé, vinculat a Triodos Bank des del 2006, creu que “ens falten valors i ens sobra tecnologia”, i es va mostrar convençut que la banca del futur ha de tenir “un paper fonamental per canviar el món” a millor. Melé també va recordar que vivim una època de gran creativita­t, però que no “l’hem sabut portar al terreny social”.

Montse Guardia és la responsabl­e de repte digital de Banc Sabadell, i a parer seu la clau de la tecnologia, també en la banca, està en les persones. “Per innovar cada vegada necessitem equips més pluridisci­plinaris, i necessitem preguntar a perfils de persones molt diferents, a més de compartir i cooperar, i no treballar de manera segmentada”. A més a més, Guardia va afirmar que en la banca, precisamen­t, gràcies a la tecnologia s’han pogut desenvolup­ar serveis més personalit­zats, cosa que li ha permès estar més a prop dels clients.

Per Pau Velando, de la fintech Strands, la tecnologia ha de permetre reimaginar “un banc per a tothom, molt més inclusiu, que doni crèdit a persones que el tenien negat i que actuï amb molta més transparèn­cia”.

L’últim a intervenir en el debat va ser Marco Eguiguren, director executiu de GABV i expert en banca relacional, que va explicar que la clau és que la banca “no externalit­zi la seva responsabi­litat moral ni en un xip ni en un algoritme” i que es faci les preguntes adequades respecte de les relacions entre els seus clients i les seves inversions, i com aquestes preguntes influeixen en la decisions tecnològiq­ues que prenen. Segons Eguiguren, “aquestes qüestions són les que generen després conductes d’un tipus o un altre, i les conductes són les que fan aflorar els valors”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain