La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament posa en marxa la fase preventiva de l’operació fred

- LUIS BENVENUTY Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona està posant en marxa les primeres mesures socials destinades a pal·liar les conseqüènc­ies de la baixada de les temperatur­es. Ahir fonts municipals van detallar que dimarts passat ja va habilitar al voltant de 60 places extraordin­àries amb l’objectiu que ningú no es vegi obligat a dormir als carrers durant aquestes gèlides nits. Totes aquestes places estan en diferents equipament­s municipals. En aquests llocs els serveis socials també oferiran sopars, dutxes i esmorzars. El seu funcioname­nt serà de vuit del vespre a vuit del matí. A més a més, van afegir les fonts, dilluns entraran en funcioname­nt 70 places més.

Es tracta de la fase preventiva de l’operació fred, la que l’Ajuntament de Barcelona activa quan les temperatur­es s’acosten als cinc graus centígrads. Els serveis municipals, hospitals i entitats solidàries informaran els possibles beneficiar­is de la ubicació d’aquestes places. L’Ajuntament procura ser discret en aquest aspecte a fi que es faci un bon ús d’aquests serveis.

Fa poques setmanes el Consistori va apuntar que entre una tercera part i la meitat de les persones sense llar que van als centres municipals de primera acollida han arribat a la ciutat d’una manera recent. Pel que sembla, molts van ser enviats a Barcelona pels serveis socials d’altres municipis catalans perquè no els poden oferir solucions. El govern de l’alcaldessa Ada Colau entén que fa falta més col·laboració entre els diferents ajuntament­s catalans, així com més implicació de la Generalita­t. Des de l’any 2011 es va triplicar el nombre de persones amb feina ateses a la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), formada per 36 entitats i l’Ajuntament.

En principi, la fase preventiva de l’operació fred funcionarà durant 127 dies. Cada dia dormen en recursos residencia­ls municipals i de les entitats del tercer sector 2.006 persones. En cas que les temperatur­es arribin als zero graus, l’Ajuntament posarà en marxa la fase activa de l’operació fred. Aleshores el Consistori habilitarà noves places, i personal dels serveis socials i voluntaris de la Creu Roja sortiran als carrers a oferir allotjamen­t a les persones que ho necessitin.

Aquest cap de setmana el fred s’accentuarà, però les previsions meteorològ­iques no apunten que la temperatur­a hagi de caure fins als zero graus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain