La Vanguardia (Català)

Revés jurídic a l’operador metropolit­à d’habitatge

L’Ajuntament de Barcelona queda momentània­ment fora de l’empresa publicopri­vada a causa d’una limitació legal

- SILVIA ANGULO Barcelona

Barcelona no podrà participar, almenys inicialmen­t, en l’operador metropolit­à d’habitatge amb què pretén crear un gran parc de pisos de lloguer assequible en els 32 municipis de l’àrea metropolit­ana. La constituci­ó de la nova societat no s’ha pogut dur a terme perquè l’Ajuntament de Barcelona no ha pogut formar part d’una d’una nova empresa a causa de la llei de Racionalit­zació i Sostenibil­itat de l’Administra­ció Local (LRSAL). Aquesta empresa mixta ha de començar a funcionar l’any que ve com a societat anònima, amb un 50% de capital públic –aportat per l’Ajuntament i l’AMB amb un 25% respectiva­ment– i l’altre 50% procedent d’un operador privat que serà escollit per concurs l’any que ve.

El setembre passat l’Ajuntament i l’Àrea Metropolit­ana van crear una comissió d’estudi per iniciar la tramitació d’aquest nou operador. En la comissió d’estudi hi havien de ser presents cinc membres de l’AMB i cinc més de l’Ajuntament. Un mes després, quan s’estava a punt de constituir la societat pública, els serveis jurídics municipals van advertir de la impossibil­itat de participar de manera immediata en la constituci­ó del nou operador. La LRSAL no permet a l’Ajuntament de Barcelona entrar en una nova empresa pública, per la qual cosa finalment la part de l’operador que correspon a les administra­cions ara està formada per l’AMB.

Fonts de l’Ajuntament assenyalen que s’ha “canviat el procedimen­t jurídic, però el resultat serà el mateix”. En aquests moments s’està aprovant el correspone­nt expedient de creació de la iniciativa econòmica i l’Ajuntament de Barcelona participa en l’elaboració. De fet, el document de l’oficina tècnica de gerència de l’AMB que acompanya la constituci­ó de la nova empresa pública estipula que més endavant es replanteja­rà l’entrada del Consistori barceloní, buscant “la fórmula que resulti més adequada”, i això és el que s’està fent ara mateix.

Amb tot, aquestes mateixes fonts assenyalen que l’objectiu de l’operador públic no ha variat, malgrat aquest primer revés jurídic. La intenció és iniciar un camí inèdit a Espanya, que ja funciona en altres ciutats de la Unió Europea, on es calcula que 27 milions de persones viuen en habitatges d’aquesta mena. Els pisos s’oferirien a una mitjana de 500 euros al mes. Cal recordar que els pisos que van dels 200 als 800 euros mensuals tenen una oferta gairebé inexistent.

Arran de la impossibil­itat que l’Ajuntament participi de l’operador, ara la composició de la comissió estarà formada per sis membres de l’Àrea Metropolit­ana: Antonio Balmón (alcalde de Cornellà i vicepresid­ent executiu), Lluís Tejedor (alcalde del Prat i vicepresid­ent), Alfred Bosch (regidor d’ERC a Barcelona i vicepresid­ent), Ramon Torra (gerent de l’AMB), Salvador Milà (director de Presidènci­a) i Amadeu Iglesias (gerent de l’Impsol).

La intenció és convocar el concurs públic per incorporar-hi l’operador privat els pròxims mesos. L’empresa publicopri­vada quedarà constituïd­a a mitjans d’any i podria estar formada per diversos socis: un inversor, un promotor i un gestor que crearien una unió temporal d’empreses (UTE). A través seu, els municipis de l’àrea metropolit­ana i Barcelona oferiran una cartera de solars o promocions paralitzad­es per començar a construir immediatam­ent habitatge de lloguer assequible. L’objectiu, va explicar l’Ajuntament fa un temps, és iniciar els tràmits per construir 3.000 pisos d’aquest tipus –lloguer assequible– abans no s’acabi el mandat, el maig del 2019. La meitat s’han de començar a Barcelona.

La llei de Racionalit­zació i Sostenibil­itat de l’Administra­ció ho impedeix, de moment

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Construcci­ó d’habitatges a les antigues casernes de Sant Andreu
ANA JIMÉNEZ Construcci­ó d’habitatges a les antigues casernes de Sant Andreu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain