La Vanguardia (Català)

Bon cop de tuit

- Francesc Bracero

Un think tank txec, European Values (valors europeus), ha concedit aquesta setmana el seu premi Campió de Putin a Carles Puigdemont “per convertir-se en un altre ximple útil de Rússia després d’unir-se a la desinforma­ció del Kremlin al seu mitjà pseudoperi­odístic RT per explicar les seves queixes”. El guardó a les notícies falses que, segons aquesta institució, es propaguen des de Moscou, l’han obtingut en edicions anteriors personalit­ats com l’actor (?) Steven Seagal o el senador nord-americà Rand Paul, un dels promotors de les idees del Tea Party.

El debat sobre la informació s’ha convertit actualment en una discussió precisamen­t sobre la desinforma­ció.

El dia que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va quedar en llibertat després de declarar al Tribunal Suprem, el periodista Ernesto Ekaizer va difondre un tuit en què expressava que Forcadell hauria rebut una prohibició expressa del jutge de participar en la manifestac­ió que l’endemà, a Barcelona, reclamaria la llibertat dels exconselle­rs i dels dirigents de l’ANC i Òmnium, tots ells a presó provisiona­l.

L’afirmació era greu, perquè suposava, en cas que fos certa, la prohibició d’exercir un dret fonamental com el de manifestac­ió.

La notícia va córrer per Twitter no com la pólvora, sinó molt més ràpid. La maquinària dels opinants separatist­es, sempre a punt, es va encarregar de difondre-la als quatre vents. Fins i tot l’expresiden­t Puigdemont es va apuntar a la mentida. Què hi fa el rigor si tens milers de retuits? La tècnica de difondre una falsedat repetidame­nt fins a convertir-la en veritat, atribuïda a Joseph Goebbels, té, en realitat, molts pares. No és una idea del segle passat. Es remunta a les albors de la humanitat.

Que Ekaizer esborrés posteriorm­ent el seu tuit per equívoc i el substituís per un altre en què deia que havia fet el seu “plantejame­nt” a partir de la seva experiènci­a al País Basc i que reconegués que el jutge no al·ludia a la manifestac­ió, ja era igual. El missatge ja havia volat i havia indignat moltes persones. Independen­tistes o no.

Els mitjans de comunicaci­ó són avui l’escullera que ens protegeix de la difusió de mentides, però les falsedats tenen portes posteriors en forma de xarxes socials. I els qui les difonen saben aprofitar-se’n.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain