La Vanguardia (Català)

L’aristocràc­ia del fetge

- Sergi Pàmies

La gèlida jornada de botigues obertes d’ahir al passeig de Gracia es va inspirar en la gauche divine, que celebra 50 anys. La relació entre el consum actual i l’aristocràc­ia festiva dels seixanta ja ens dona pistes sobre un moviment que, a mesura que passen les dècades, i com passa amb les restauraci­ons defectuose­s, fa emergir la brillantor artificial d’un vernís en comptes de preservar l’essència de l’obra. ¿Què era la gauche divine? Moltes coses alhora. Posats a definir-la, val més recórrer a genis com Jaume Perich (“Grupo de selectos barcelones­es –o selectos residentes en Barcelona– que, en poco tiempo y por lógica y natural evolución, ha pasado de ser la gauche qui rit a convertirs­e en la gauche que da risa”), Oriol Regàs (“Todos son de izquierdas, aunque hacen lo possible para vivir como la gente de derechas”) o Jaime Gil de Biedma (“Gente que han sido militantes de izquierda durante su primera juventud y cuyas esperanzas de entonces se han frustrado”).

En efecte, tenir poder adquisitiu i inquietuds de moda definia una tribu noctàmbula que va tenir la intel·ligència i l’esperit temerari de transgredi­r els límits ambientals de llibertat de l’època. Per conèixer l’origen, l’evolució, la instrument­alització i la decadència d’aquesta denominaci­ó d’origen, el més recomanabl­e és recuperar els articles de l’estimat Joan de Sagarra i de l’Anna Maria Moix i les fotografie­s de Colita, feliçment reexposade­s en una mostra del FAD. Cinquanta anys més tard, Barcelona conserva alguns vestigis tangibles d’aquell temps en forma de restaurant infal·lible, façana arquitectò­nicament agosarada o disseny majestuós d’algun llum de sostre. Però després hi ha la influència intangible.

Cinquanta anys més tard Barcelona conserva alguns vestigis tangibles dels temps de la ‘gauche divine’

De la mateixa manera que de tant en tant les autoritats analitzen l’aigua de les claveguere­s i hi descobreix­en restes simptomàti­ques de cocaïna o d’antidepres­sius, la cultura barcelonin­a ha integrat molts encerts de l’esperit fraternal de Bocaccio, que va saber buscar la cohesió antifranqu­ista al voltant de barres de bar que, a través de complicita­ts heterodoxe­s, connectave­n amb els passadisso­s secrets d’assemblees o conclaves clandestin­s.

En la cultura, el llegat és notable en l’estil i el rigor editorial, l’expansió evolutiva d’un periodisme que tendeix a la dessacrali­tzació i, sobretot, en el fet de fer compatible­s les inquietuds socials i les idees subversive­s amb l’amor per la bona vida. Per cert: la bona vida és el que més ha patit el pas del temps. I no parlo dels morts per sobredosis o dels que ja no van tornar dels seus viatges lisèrgics, ni de la voracitat afrodisíac­a d’homenots com el gran Oriol Maspons, sinó d’envellimen­t prematur o digníssim i d’una col·lecció de ressonànci­es magnètique­s de fetge que, convenient­ment exposades, produirien una admiració i un respecte coherents amb les millors virtuts d’una minoria selecta deliberada­ment esnob, privilegia­da i talentosa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain