La Vanguardia (Català)

Bach sense perruca

- JORGE DE PERSIA

Rinaldo Alessandri­ni Intèrprets: Concerto Italiano Lloc i data: Palau de la Música (29/XI/17) Aquesta versió desigual de l’Ofrena musical de Johann Sebastian Bach firmada per Rinaldo Alessandri­ni, important intèrpret de les músiques del barroc, ha reflectit les grans dificultat­s de comprensió que té aquesta partitura tant per interpreta­r-la com també per a l’espectador, fins i tot el que és coneixedor de l’obra. Música escrita a partir d’una trobada i gairebé desafiamen­t del rei Frederic II de Prússia (flautista, a més) amb Bach, representa un dels enigmes encara no resolts, perquè va més enllà dels simples sons escrits pel compositor, que per concebre-la recorre laberints simbòlics, amb signes complexos que a més entren en el terreny del pensament religiós.

Per Bach era una obra oberta perquè en algunes peces ell mateix inicia el joc amb una introducci­ó, però el camí o resolució el deixa a càrrec de l’intèrpret. Cal dir que, per facilitar la interpreta­ció, aquelles peces han estat completade­s poc després. I aquesta partitura és la que Alessandri­ni i el seu petit grup van utilitzar. Però encara així, per moments, fins i tot des del teclat del clavecí, el discurs semblava que perdia el rumb.

Hi va haver moments de bona musicalita­t, com la Sonata sopr’Il soggetto reale (violí, travessera i continu) que culmina l’obra. La forma com a contenidor, la que va ajudar a millorar la interpreta­ció fins i tot en alguns cànons en què els violins van mostrar a més una falta molt notòria d’ornamentac­ió. L’austeritat va regnar. Les parts interpreta­des a solo de clavecí reflectien una lectura més que una versió meditada conceptual­ment, i en general en el treball de grup es notava una absència de contrastos i matisos. Una lectura potser encara no decantada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain