La Vanguardia (Català)

Credibilit­at indie

El llegendari grup indie Los Planetas presenta avui al Sant Jordi Club el seu àlbum ‘Zona temporalme­nte autónoma’

- Barcelona

L’indie espanyol no s’entendria sense ells, sense Los Planetas, i potser en inconscien­t compensaci­ó, és la banda granadina mateixa la que assegura que l’escena indie actual al país té una salut excel·lent. En realitat, qui ho assegura és J, vocalista i líder del grup, músic de fascinant biografia i complexa creativita­t, que aquesta nit estarà al capdavant del combo en el concert que oferiran al Sant Jordi Club (21 h). La tornada a la ciutat –són assidus del Festival Primavera Sound, tot i que aquest any no hi van participar– la marca la presentaci­ó de l’àlbum Zona temporalme­nte autónoma, publicat el mes de març passat.

Los Planetas, amb les seves guitarres, les seves atmosferes, els seus crescendos inconfusib­les, les seves líriques sublims, estan vivint una etapa en què el flamenc ha anat adquirint un protagonis­me progressiu, a partir sobretot de La leyenda del espacio, del 2007, remarcat en Una ópera egipcia i, després de la traumàtica mort d’Enrique Morente, amb qui J col·laborava estretamen­t, la creació del grup Los Evangelist­as. Ara han tornat a la seva marca original de Los Planetas, amb un discurs més evoluciona­t però també més radical. “No hi ha dubte que el rock’n’roll és un pal de flamenc; vull reivindica­r el valor de la música popular, i en aquest sentit la guitarra com a instrument andalús ha influït tothom. La prova: el cantant de folk és una derivació del cantaor flamenc, i a partir d’aquí ens en anem al blues, al country i al rock”.

Radicalita­t que es materialit­za en un àmbit més polític en el disc que desgranara­n avui, en un escenari que viu una intensa conjuntura política. “Fa vint-icinc anys que lluitem per la independèn­cia, i d’aquí ve la paraula indie, i en aquest disc hem volgut expressar que són necessàrie­s les zones autònomes de poder. A més, sempre hem estat a favor de la llibertat dels pobles, dels individus, de la seva presa de decisions, com no pot ser de cap altra manera, i esperem que la lluita del poble català contra forces més poderoses i superiors serveixi d’exemple a altres pobles, alliberar la gent de qualsevol tipus d’opressió”.

Una de les caracterís­tiques del seu dens discurs sociopolít­ic passa per la defensa del múscul de l’indie espanyol: “Hi ha un moviment cultural que comença als vuitanta i als noranta de crear estructure­s alternativ­es per a la creació i distribuci­ó de continguts culturals i que s’ha fet molt potent i massiu a Espanya. Però com que s’ha fet massiva ha anat perdent certa essència d’aquells principis, més massiva i comercial, però tot i així, és una escena poderosa com a indústria alternativ­a”.

Un element innovador que afecta grups com el seu són els canvis d’hàbit en el consum de música de les noves generacion­s. “És un fet important perquè té a veure amb la vitalitat i renovació del nostre seguidor, i crec que la simple possibilit­at de poder escoltar més música i la facilitat d’arribar-hi és una cosa positiva perquè així es pot triar millor la cultura que es consumeix. El problema és que la major part dels diners que genera van a parar a grans corporacio­ns que inverteixe­n en idees que són el contrari del que estan defensant aquests artistes i activistes. Nosaltres sempre hem defensat aquestes idees, però molts altres es van deixar manipular i van perdre la credibilit­at, que és el més important que pot tenir un artista. I són aquests artistes complaents els que arriben més a la gent, perquè gaudeixen de totes les facilitats”.

“El rock’n’roll és un pal del flamenc perquè la influència de la guitarra andalusa ha estat universal”

 ?? CRISTINA GALLEGO / ARXIU ?? J, en un concert de la banda
CRISTINA GALLEGO / ARXIU J, en un concert de la banda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain