La Vanguardia (Català)

Rússia es posa en marxa

Avui se celebra el sorteig de grups del Mundial 2018, amb la presència de Putin

- GONZALO ARAGONÉS

La festa del futbol es destapa avui a Moscou, sis mesos abans que la pilota es posi a rodar el 14 de juny a l’Estadi Olímpic Lujnikí i comenci la fase final del Mundial de Rússia el 2018. La FIFA i el Kremlin es vesteixen avui de gala per celebrar a la capital russa el sorteig de grups de la competició. Gaudiran de la cerimònia tots els que càpiguen al Palau de Congressos del Kremlin, amb capacitat per a 6.000 persones, però també els milions d’aficionats d’arreu del món, convocats per saber després de les quatre de la tarda (hora catalana) en quin grup queda enquadrat finalment el seu favorit.

L’exbarcelon­ista Gary Lineker, avui destacat presentado­r esportiu de la BBC, posarà la flegma dels fundadors britànics a la solemne cerimònia, mentre que el sabor local estarà a càrrec de la periodista esportiva russa Maria Komàndnaia. Seran els presentado­rs de la gala, i segurament a qui més es vegi per televisió. Però no els principals protagonis­tes. Ahir es va saber que hi anirà el president de Rússia, Vladímir Putin, per a qui la Copa del Món de futbol és quelcom més que fairplay. La implicació de Rússia en la crisi d’Ucraïna, l’annexió de Crimea, la guerra al Donbass i la de moment reeixida intervenci­ó de Moscou en la guerra civil de Síria ha provocat anys de nous enfrontame­nts diplomàtic­s i econòmics amb Occident, que s’han barrejat amb l’escàndol del dopatge de l’esport rus i les peticions de polítics occidental­s per disputar el Mundial en un altre país. Per això, no és estrany que entre el 14 de juny i el 15 de juliol del 2018 el futbol a Rússia sigui una qüestió d’Estat, independen­tment del resultat de la seva selecció.

En total hi haurà més de 1.300 convidats, incloent-hi 30 dels 32 entrenador­s de les seleccions que prendran part en el Mundial.

La FIFA ha triat vuit llegendes del futbol mundial i els ha encarregat que oficiïn de mà innocent: seran els encarregat­s de treure les boles dels bombos de sorteig. Set dels elegits represente­n seleccions que han estat campiones del món: Diego Armando Maradona (per l’Argentina), Diego Forlán (Uruguai), Fabio Cannavaro (Itàlia), Laurent Blanc (França), Cafú (Brasil), el català Carles Puyol (Espanya) i Gordon Banks (Anglaterra). El vuitè serà Nikita Simonian, campió olímpic el 1956 amb l’URSS, com a representa­nt de l’amfitrió.

Un altre moment important al Palau de Congressos del Kremlin, al costat de la plaça Roja, serà el que protagonit­zarà Miroslav Klose, màxim golejador en la història de les fases finals de la Copa del Món, amb 16 dianes. L’alemany, exdavanter del Lazio italià, entre d’altres, pujarà a l’escenari el trofeu com a representa­nt de l’últim campió, Alemanya (a Brasil 2014). Avui els equips podran mirar-se’l bé, però el 15 de juliol només serà d’un.

Hi haurà quatre bombos amb vuit boles cadascun. Represente­n les 32 seleccions nacionals, que han estat ordenades pels seus punts segons el rànquing de la FIFA de l’octubre passat. En quin grup quedarà enquadrat cadascun serà una sorpresa. No així el que passarà amb la selecció de Rússia, que com a amfitrió anirà obligatòri­ament al Grup A. Els russos jugaran el partit inaugural al Lujnikí amb un dels contrincan­ts que els tocarà avui.

Com a amfitrió, a Rússia se l’ha posada al bombo número 1, el dels favorits o caps de sèrie, un fet que en teoria augmenta les seves possibilit­ats de passar a vuitens. Allà hi

32 SELECCIONS EN 8 GRUPS

Llegendes del futbol, com Maradona o Puyol, seran la mà innocent que traurà les boles dels bombos

EL PREMI PER AL MILLOR

L’alemany Miroslav Klose, representa­nt el campió vigent, pujarà el trofeu a l’escenari

ha Alemanya, el Brasil, Portugal, l’Argentina, Bèlgica, Polònia i França. Cap no podrà jugar entre si a la fase de grups. Però la presència de Rússia ha desplaçat al bombo 2 Espanya, cosa que complicarà la fase preliminar als de Julen Lopetegui perquè li podria tocar amb un altre dels grans. Tret que caigui en el grup de la selecció russa, cosa que tornaria a posar les coses al seu lloc real.

La sort està decidida. Però no del tot, perquè la FIFA ha introduït una regla que pot variar el que indiquin les boles. És la regla de la separació geogràfica, segons la qual cap grup no pot tenir més d’un equip per confederac­ió, a excepció d’Europa, zona que aporta la major quantitat de participan­ts, amb 14 seleccions classifica­des. Tampoc no hi podrà haver més de dos europeus. De manera que d’innocent aquest sorteig no en té res, i és molt fàcil que aparegui el temut grup de la mort, on la classifica­ció haurà de jugar-se a matadegoll­a.

Serà un sorteig amb tanta emoció com una final. Però durarà només mitja hora. La resta de la gala estarà ocupada amb petits discursos, com les segures paraules del president de la FIFA, Gianni Infantino; o les menys probables del president Putin; un repàs a la història dels mundials i actuacions musicals de la cantant local Alsú i del guitarrist­a luso-nord-americà Nuno Bettencour­t. El xampany soviètic, més per a les festes d’aquí que el vodka, quedarà servit. Que guanyi el millor.

 ?? MAXIM SHEMETOV / REUTERS ?? L’exjugador del Barça i de la selecció espanyola Carles Puyol, assajant ahir la cerimònia que servirà per sortejar els grups del Mundial de Rússia
MAXIM SHEMETOV / REUTERS L’exjugador del Barça i de la selecció espanyola Carles Puyol, assajant ahir la cerimònia que servirà per sortejar els grups del Mundial de Rússia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain