La Vanguardia (Català)

Guia per a gais en el Mundial

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona Recta final.

Apartir d’avui els aficionats al futbol, de qualsevol país i de qualsevol orientació política i sexual, ja podran preparar amb més detall un hipotètic viatge a Rússia per assistir al Mundial de futbol. Després del sorteig, que se celebrarà aquesta tarda, ja sabran els aparellame­nts i les seus concretes on jugaran les seves seleccions favorites. Però hi haurà un sector dels aficionats que no només haurà d’estar pendent dels vols, els hotels, els estadis i els horaris, sinó que també, lamentable­ment, haurà de vigilar els seus actes en públic. Es tracta del col·lectiu de gais i lesbianes en un país, Rússia, on l’homosexual­itat està molt mal vista. Per això el grup contra el racisme i la discrimina­ció en el futbol, FARE, ha anunciat que elaborarà una guia amb uns consells per a aquests aficionats. El text els explicarà quina és la situació del seu col·lectiu a Rússia o a quines ciutats és més o menys recomanabl­e donar-se la mà passejant pel carrer, per posar un parell d’exemples.

“La guia advertirà els gais perquè vagin alerta en alguns llocs on no seran ben rebuts. Hi haurà el mateix missatge per als negres i membres d’altres minories ètniques. Si hi ha gais agafant-se la mà pel carrer no ha de ser perillós de manera immediata per a ells, però cal veure en segons quina ciutat i segons a quina hora del dia es produeix aquesta circumstàn­cia”, va argumentar Piara Powar, director executiu de FARE, organitzac­ió que va rebre l’encàrrec de la FIFA l’any 2015 de vigilar les discrimina­cions en el món del futbol.

L’homosexual­itat va ser despenalit­zada a Rússia el 1993, però el 2013 es va implantar una llei que prohibeix esmentar l’homosexual­itat a les escoles. Hi ha un fort sentiment de rebuig en la cultura russa i també hi ha hagut casos d’agressions a estrangers gais en el seu territori.

El tema de la seguretat i el fanatisme és un dels que més preocupa l’organitzac­ió després del pèssim comportame­nt d’alguns radicals russos a l’Eurocopa de França 2016, i ja hi ha 300 persones que tenen prohibit entrar als estadis del Mundial. A la Lliga russa s’han produït, tradiciona­lment, episodis de racisme i d’homofòbia. La temporada passada n’hi va haver 89, una xifra encara elevada però que és inferior a la de les dues temporades precedents.

La guia per aconsellar homosexual­s no és l’única acció que està vehiculant el grup FARE. També ha posat en coneixemen­t de

Donar-se la mà en públic pot ser perillós en segons quines ciutats de Rússia i a segons quines hores FARE, grup

contra el racisme i la discrimina­ció en el futbol, elaborarà un

text amb consells per a homosexual­s que vagin al Mundial Grups d’Alemanya i Anglaterra han demanat que es puguin portar banderes amb l’arc de Sant Martí

ALGUNES RECOMANACI­ONS

UN SÍMBOL

la FIFA la petició de grups d’aficionats d’Alemanya i Anglaterra que demanen que es permeti l’entrada als estadis mundialist­es d’una bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí, símbol de la comunitat homosexual. Segons FARE encara no els han contestat, tot i que en la normativa FIFA no hi ha una regulació que impedeixi l’accés i exposició de missatges no polítics, segons el responsabl­e de diversitat de l’organisme futbolísti­c, Federico Addiechi.

Dins del reglament de la FIFA tampoc no hi ha cap article específic que penalitzi l’homofòbia a les grades. Sí que hi ha maneres, però, de sancionar aquests comportame­nts. Per exemple, amb l’article 67 del codi disciplina­ri, que tracta el comportame­nt inapropiat dels espectador­s. En aquest sentit, la FIFA ha multat fins a onze vegades la Federació Mexicana (FMF) durant la fase de classifica­ció per al Mundial. La raó? Alguns dels seguidors mexicans criden “Ehhh, puto” quan serveix el porter rival, tenint en compte que la paraula puto s’utilitza per ofendre els homosexual­s en aquell país. L’FMF va posar en marxa, amb Javier Chicharito Hernández al capdavant, una campanya per sensibilit­zar els aficionats contra l’homofòbia.

Altres països també han estat sancionats en les eliminatòr­ies mundialist­es per càntics homòfobs d’un sector dels seus seguidors, com l’Argentina, Xile, Panamà, l’Equador, el Brasil i Hongria.

“S’imposa multa rere multa, però els càstigs haurien de ser més durs”, opina Piara Powar. Amb el reglament actual a la mà i davant ofenses serioses, els càstigs també poden ser de jugar a porta tancada un partit, de sostracció de punts, de perdre el matx o de desqualifi­cació de la competició. De tota manera, encara no s’està arribant a aquests extrems.

 ?? YURI KOCHETKOV / EFE ?? Amb aquesta pilota es disputarà el Mundial de Rússia entre el 14 de juny i el 15 de juliol de l’any que ve. S’esperen milions
de visitants
YURI KOCHETKOV / EFE Amb aquesta pilota es disputarà el Mundial de Rússia entre el 14 de juny i el 15 de juliol de l’any que ve. S’esperen milions de visitants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain