La Vanguardia (Català)

El nombre de turistes estrangers va caure un 4,7% a Catalunya a l’octubre

El mercat espanyol alenteix el creixement a l’1,8%, el més baix en 27 mesos

- AINTZANE GASTESI

El mercat francès, primer emissor de Catalunya, va reduir un 10% el nombre de visitants

L’arribada de turistes estrangers a Catalunya va caure un 4,7% durant el mes d’octubre, marcat per la inestabili­tat política i la mobilitzac­ió social, sobretot a Barcelona. En total, Catalunya va rebre gairebé 1,5 milions de visitants estrangers durant el mes passat, i malgrat la caiguda va continuar al capdavant com a destinació dins del mercat espanyol, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE). No obstant això, continua perdent quota de mercat i a l’octubre va registrar un 20,5% del total espanyol, 1,4 punts menys que l’octubre del 2016.

La pèrdua de visitants a Catalunya ha alentit el creixement turístic de tot el mercat espanyol, que va créixer un 1,8% respecte al mes d’octubre de l’any passat, el menor augment des de fa més de dos anys, concretame­nt des de l’agost del 2015. Sense efecte Catalunya, el creixement de turistes al mercat espanyol se situaria en el 3,6%, el doble del registrat. De fet, comunitats turístique­s com València i Madrid han registrat els increments mensuals més grans amb un 6,6% i un 7,2%, respectiva­ment, però no han pogut compensar la reducció d’arribades d’estrangers a Catalunya.

En l’acumulat de l’any, Catalunya alenteix el creixement però suma un 6,6% d’augment de visitants amb 17,2 milions de persones. El total del mercat espanyol creix un 9,2% en els deu primers mesos del 2017, fins als 73,4 milions de viatgers, i s’allunya de les previsions més optimistes de superar els 84 milions de turistes estrangers, que col·locarien Espanya com a primera destinació mundial.

Les últimes previsions d’Exceltur apuntaven a un escenari molt més pessimista, amb una caiguda del 20% de l’activitat, atenent la pèrdua de reserves realitzade­s a l’octubre per als propers mesos. Amb aquests paràmetres, la caiguda del mercat català repercutir­ia en la moderació del creixement del PIB turístic, que passaria del 4,1% previst a un 3,1%.

El sector hoteler català ja ha avisat de la caiguda de les reserves per als propers mesos, que s’accentua entre els mercats emissors més llunyans, com el nord-americà o l’asiàtic. El mes d’octubre, no obstant això, van patir més els mercats europeus tradiciona­ls, sobretot el francès. El que és el primer mercat emissor a Catalunya, amb una quota del 19,7%, i tercer a Espanya, va reduir la seva afluència de visitants un 10,2%, fins a 838.000 turistes. Per la seva part, el nombre de visitants procedents del Regne Unit, primer emissor per al mercat espanyol i també entre els més importants per a Catalunya, amb prou feines va augmentar un 0,5%, quan mantenia un ritme de creixement superior al 7%. També va patir el mercat alemany, que va perdre un 4,7% de visitants a l’octubre respecte al 2016.

El mercat rus, que havia recuperat l’alegria amb augments del 15% després de dos anys de frenada, també va reduir el seu creixement al 3,5%. En canvi, el mercat dels Estats Units continua creixent a un ritme superior al 30% i altres emissors com els Països Baixos (17,8%) o Bèlgica (15,4%) van créixer a bon ritme durant el mes d’octubre.

Les dades d’arribades de turistes estrangers confirmen el descens de visitants a Catalunya, on la capital, Barcelona, ha estat la destinació més afectada. D’una banda, les pernoctaci­ons en establimen­ts hotelers de la capital catalana van experiment­ar l’octubre passat una caiguda del 6,8% respecte al mateix mes del 2016, amb un descens més gran entre els turistes estrangers (7,6%) que entre els procedents del territori espanyol (2,1%). Quatre de cada cinc visitants de la capital catalana que s’allotgen en hotels de la ciutat són estrangers, segons les dades de l’INE. La caiguda de turistes estrangers també va repercutir en el descens de les vendes del comerç minorista, que a l’octubre van registrar una caiguda del 3,9% respecte a l’any anterior, segons dades de l’INE d’aquesta mateixa setmana.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Barcelona està patint els efectes de la caiguda del turisme
ÀLEX GARCIA Barcelona està patint els efectes de la caiguda del turisme
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain