La Vanguardia (Català)

Canvi de model?

- Josep Oliver Alonso

Fa pocs dies, la Comissió Europea (CE) va publicar l’avaluació del pressupost d’Espanya, un esborrany que s’haurà de modificar si finalment hi ha acord amb el PNB. Encara que no siguin els comptes definitius, dels comentaris de la CE al quadre macroeconò­mic d’Espanya mereixen especial atenció els relatius a la demanda exterior.

Perquè, justament, la principal caracterís­tica de la postcrisi ha estat el radical canvi del signe del saldo amb la resta del món: de l’insòlit -10% del PIB del 2007 al 0% del 2013 i, des d’aleshores, a superàvits del voltant de l’1%-2% del PIB. En cas de confirmar-se el que es preveu per a l’any vinent, el període 2014-2018 serà el més dilatat de la història del país amb resultats positius. Amb això ens haurem germanitza­t una mica. I haurem passat de demanar a la resta del món a subministr­ar-li recursos. No està malament.

Part de l’èxit deriva de vents de cua que no ens són imputables: tipus d’interès reduïts, baixos preus del petroli i de l’euro, retorn d’immigrants i geopolític­a mediterràn­ia. Tots han contribuït a la millora de les diferents balances amb l’exterior, reduint el dèficit (en l’energètica, la de rendes o la de transferèn­cies corrents) o ampliant el superàvit (en serveis turístics). Cal afegir-hi les conseqüènc­ies de la devaluació interna, i el seu impacte en la millora de la competitiv­itat-preu,

L’evolució de la balança exterior el 2018 serà un test sobre fins on ha canviat el model de creixement

i l’esforç exportador més gran de l’empresa espanyola. Això s’ha reflectit tant en l’auge de les exportacio­ns de béns i serveis, turístics i no turístics, com en una marcada contenció del creixement de les importacio­ns, fruit del desplaçame­nt de producció exterior per l’efectuada a l’interior del país.

Però generalmen­t les coses bones no solen durar. Encara que les previsions de la CE per al 2018 no incorporen els possibles efectes de la crisi catalana, anticipen una reducció del creixement del PIB: del 3,1% del 2017 al 2,5% el 2018. I amb una notable reducció de l’aportació neta del sector exterior (de 0,6 a 0,3 dècimes). Pot semblar poc. Però no ho és. En particular si, com apunta l’Autoritat de Responsabi­litat Fiscal (Airef), la menor capacitat competitiv­a de les exportacio­ns, uns preus del petroli més alts i una certa apreciació de l’euro tenen conseqüènc­ies negatives sobre el saldo extern.

L’ajust exterior 2007-2017 ha estat extraordin­ari. Però cal reduir, i molt, el deute net exterior: des del molt elevat 90% actual al 35% que ens exigeix la Comissió. I situar-nos en aquella zona de confort implica bastant més d’una dècada addicional d’elevats superàvits i avenços de l’activitat. És a dir, quinze anys més de germanitza­ció.

Estiguin atents, doncs, al que succeeixi amb la balança exterior el 2018. Serà un test de fins a punt el model de creixement ha canviat. Perquè l’elevat endeutamen­t amb la resta del món continua sent la fragilitat més important del país.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain