La Vanguardia (Català)

L’economia creix un 0,8% per la demanda interna i la inversió

El sector exterior s’estanca, si bé el PIB avança un 3,1% anual

- EDUARDO MAGALLÓN

L’economia espanyola es va alentir lleugerame­nt en el tercer trimestres de l’any al créixer un 0,8%, una dècima menys que en l’anterior període, mentre es reduïa l’aportació del sector exterior al creixement. En termes interanual­s, el creixement del PIB (producte interior brut) va ser del 3,1%, el mateix que en el trimestre anterior. La gran diferència entre els dos períodes –segons Daniel Fuertes, analista d’AFI– és que mentre que en el segon trimestre la demanda interna aportava 2,3 punts del creixement i el sector exterior les 8 dècimes restants, entre juliol i setembre la demanda interna va contribuir-hi amb 2,7 punts i el sector exterior amb quatre dècimes (la meitat).

“És un bon senyal perquè mostra com la demanda interna pot empènyer les importacio­ns sense penalitzar les exportacio­ns”, diu Fuertes. En termes intertrime­strals, les exportacio­ns es van mantenir estables ja que no van créixer. En canvi, en el mateix període de l’any anterior es va registrar un descens del 0,5% de les exportacio­ns.

María Jesús Fernández, economista de Funcas, va destacar ahir que la fortalesa de la demanda nacional procedeix en bona part de la inversió. “És millor que vingui de la inversió que no del consum” perquè és per a l’activitat empresaria­l, reflexiona Fernández. En el període del juliol al setembre, la inversió en béns d’equipament va créixer un 2,5% intertrime­stral i la de productes de propietat intel·lectual com a software va augmentar un 1,9%.

En les dades sobre comptabili­tat nacional publicades ahir destaca l’augment dels llocs de treball en un 0,8% en relació amb el segon trimestre de l’any. És una dècima inferior al creixement que es va donar en el període anterior. En el cas dels termes anuals l’alça és del 2,9%, que traduïda en nous llocs de treball representa 501.000 llocs de treball més.

Sobre la remuneraci­ó dels assalariat­s, les estadístiq­ues mostren que es va produir un creixement del 0,1% interanual. La millora contrasta amb la rebaixa que es va donar en el període anterior. Malgrat el lleuger augment de la remuneraci­ó, l’increment de la productivi­tat va comportar que el cost laboral unitari (salari entre producció) es rebaixés un 0,2% en relació amb el mateix període de l’any anterior. Les estadístiq­ues ofertes ahir per l’INE són prèvies al període d’inestabili­tat política que es va donar a Catalunya posteriorm­ent al referèndum d’independèn­cia de l’1-O. María Jesús Fernández, de Funcas, raona, en aquest aspecte, que no té cap impacte.

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va destacar ahir que en el tercer trimestre el creixement ha anat de menys a més, amb una forta activitat econòmica al setembre i amb aparences que es pugui repetir en el quart trimestre un avenç econòmic del 0,8%, cosa que garantiria un creixement per al 2017 del 3,1%, informa Efe. A més, el titular de la cartera d’Economia va insistir que la “important desacceler­ació” que està experiment­ant l’economia de Catalunya en aquest últim trimestre no es traslladar­à al conjunt de l’economia espanyola aquest exercici, encara que si persisteix la incertesa política els seus efectes es deixarien sentir l’any vinent.

Pel costat de l’oferta, destaca l’increment trimestral de l’activitat en l’agricultur­a (1,2%) i la construcci­ó (1,1%), seguides dels serveis (0,8%) i la indústria (0,4%).

En un any s’han creat mig milió de llocs de treball mentre els salaris pugen un 0,1%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain