La Vanguardia (Català)

Moody’s considera que l’operació millora riscos crediticis

- Madrid

L’agència de qualificac­ió Moody’s va valorar ahir positivame­nt la venda de l’àrea immobiliàr­ia del BBVA per 4.000 milions al fons Cerberus Capital. Moody’s considera que “la transacció és un gran pas cap a la reducció dels actius problemàti­cs acumulats” per l’entitat que presideix Francisco González.

Segons la nota emesa per l’entitat, “el BBVA es descarrega­rà d’actius tòxics, amb la qual cosa es rebaixarà el risc dels crèdits i millorarà la rendibilit­at”.

L’agència de solvència estima que “la venda reduirà la taxa neta d’actius improducti­us del BBVA a l’1,7%, quan a finals de juny se situava en el 3%. Aquesta xifra, apunta, “compara molt favorablem­ent amb la mitjana del sistema bancari espanyol, l’estimació del qual és que a finals del 2016 s’acostava al 8%”.

Un altre punt positiu que percep Moody’s és que “la transacció també tindrà un impacte positiu en la rendibilit­at futura del BBVA, ja que reduirà les pèrdues reportades per aquesta unitat al banc”. Aquestes pèrdues s’han anat reduint durant els últims anys, però en els primers nou mesos de l’any encara van ascendir a 282 milions.

El conseller delegat del BBVA, Carlos Torres, ja va destacar dimecres passat la importànci­a de l’operació perquè “redueix de manera molt significat­iva l’exposició de l’entitat a una activitat aliena al seu negoci principal, la qual cosa li permetrà reforçar el procés de transforma­ció digital”.

L’impacte en les ràtios de capital regulatori serà marginalme­nt positiu, que se sumarà a l’augment de 50 punts bàsics anunciats dimarts passat, quan el BBVA va anunciar que venia la seva divisió xilena.

D’aquesta forma, el BBVA pitja l’accelerado­r en les vendes en la recta final de l’any, cosa que incrementa­rà el seu benefici per resultats atípics al tancament del 2017.

La cessió del 68,19% de BBVA Chile i altres activitats com el negoci d’asseguranc­es de vida per uns 1.850 milions li proporcion­arà unes plusvàlues d’uns 640 milions d’euros.

I tornant a la cessió dels actius immobiliar­is, que estan ubicats a Catalunya, Madrid i València, Moody’s explica que l’operació inclou un acord entre el BBVA i Haya Real Estate, una empresa del grup Cerberus, perquè aquesta presti serveis de mantenimen­t immobiliar­i de la cartera d’immobles de la qual el banc sigui titular una vegada s’hagi tancat l’operació”.

El BBVA va assenyalar en la seva nota que “la seva exposició al sector immobiliar­i serà de les més baixes de les principals entitats financeres del país”. El negoci immobiliar­i previst en l’acord està integrat per uns 78.000 actius immobiliar­is amb un valor brut comptable d’aproximada­ment 13.000 milions d’euros, i els actius i empleats necessaris per a la gestió d’aquest negoci.

S’ha valorat el conjunt del negoci en aproximada­ment en 5.000 milions d’euros, mentre que el preu definitiu per al 80% estarà determinat pel volum d’actius finalment aportats, que pot variar, entre altres raons, per les vendes realitzade­s fins al tancament. D’aquí que la cessió s’acosti als 4.000 milions.

El banc presidit per Francisco González ven actius immobiliar­is per 4.000 milions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain