La Vanguardia (Català)

La crisi catalana afectarà lleument el sector constructo­r

- Efe

L’informe Euroconstr­uct, elaborat per l’Institut de Tecnologia de la Construcci­ó de Catalunya (ITeC), considera que la crisi política a Catalunya tindrà un impacte “moderat” al sector de la construcci­ó a Espanya, ja que preveia un creixement del 4,1% el 2018 i s’ha rebaixat al 3,8%.

El director general de l’ITeC, Francisco Diéguez, va explicar ahir en la presentaci­ó de l’informe que l’afectació de la crisi catalana el 2018 serà molt desigual, ja que pot afectar l’edificació no residencia­l i en canvi no es preveu que tingui incidència sobre la residencia­l. En qualsevol cas, no tindrà impacte aquest any, ja que “les obres iniciades no es paren”, va recordar, i de fet l’ITeC espera que el sector acabi amb un creixement del 4,1% el 2017, davant el 3% esperat en la primera meitat de l’any. Sí que s’estima una caiguda el 2018, amb la rebaixa de les tres desenes abans esmentades. Segons Diéguez, no serà un “daltabaix”, però tampoc no sortirà “de franc”, “hi haurà cost, però serà moderat”.

El segment que preocupa més els experts de l’ITeC és el de l’edificació no residencia­l, per l’efecte que hagi pogut tenir aquesta crisi política en les decisions d’inversió per part d’inversors internacio­nals. “Segurament perjudicar­à” la imatge internacio­nal que ha projectat Catalunya amb la crisi política d’aquests mesos, va pronostica­r el director general de l’ITeC, que va recordar que el mercat no residencia­l “va ser el que més va patir” amb el Brexit.

El cap del departamen­t de mercats d’ITeC, Josep R. Fontana, va explicar que la situació política a Catalunya pot condiciona­r decisions d’inversió per part d’empreses de serveis, d’indústries que es plantejave­n invertir en noves naus o d’empreses que sospesaven ampliar la seva superfície comercial, per exemple. “Són decisions –va detallar– que es veuen influïdes més negativame­nt que altres per l’extra d’incertesa generat”, ha afegit Fontana. Amb tot, la hipotètica falta d’inversió pot afectar principalm­ent Catalunya però també la resta d’Espanya, segons Diéguez, perquè “al final la inestabili­tat afecta tothom”.

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? Construcci­ó d’un edifici
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU Construcci­ó d’un edifici

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain