La Vanguardia (Català)

L’extra de les pensions exhaureix el crèdit de l’Estat

El ministeri consumeix la línia amb càrrec al pressupost i gairebé esgota el fons de reserva

-

El Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social pagarà les pensions del desembre i l’extra: 17.470 milions. Per fer-ho, esgotarà la línia de crèdit de l’Estat, que era de 10.190 milions, i deixarà el fons de reserva amb només 8.000 milions.

Les economies del sud d’Europa no han avançat en convergènc­ia real amb la mitjana de la Unió Europea (UE) des de la introducci­ó de l’euro i Espanya només ha aconseguit mantenir la seva distància, segons un informe publicat ahir per experts del Banc Central Europeu (BCE). L’estudi indica que, encara que recentment la dispersió en les taxes de creixement del producte interior brut (PIB) ha assolit mínims històrics a l’eurozona, si es compara el període entre 1999 i 2016 és “evident que les diferèncie­s de renda entre els països persisteix­en”.

Els experts del BCE afirmen que entre aquells anys “diversos membres de baixos ingressos de l’eurozona només han mantingut (Eslovènia i Espanya) o fins i tot augmentat (Grècia, Xipre i Portugal) la seva distància de renda respecte a la mitjana de la Unió Europea”, encara que puntualitz­en que aquesta tendència “s’ha revertit en la majoria dels casos en els últims tres anys”. Respecte a Itàlia, que encara era un país d’alts ingressos a mitjans de la dècada dels noranta, l’informe indica que ha registrat “el pitjor acomplimen­t des d’aleshores, fins al punt que ara pertany al grup de baixos ingressos”.

Els tècnics del banc europeu rebutgen que hagi estat la introducci­ó de l’euro la que pugui haver provocat aquestes “deficiènci­es de convergènc­ia” que, adverteixe­n, procedeixe­n d’anys o fins i tot dècades enrere i responen a condicions de naturalesa estructura­l de les diferents economies, que requereixe­n una anàlisi estesa en el temps.

En el cas d’Espanya, assenyalen que sols en la dècada dels 60 el PIB per càpita va créixer clarament per sobre de la mitjana dels països de la UE. Posteriorm­ent, es va registrar una “moderada” convergènc­ia als noranta i en els primers anys de la unió monetària, parcialmen­t contrarest­ada per una baixa productivi­tat laboral. Segons el seu parer, els baixos índexs de productivi­tat de l’economia espanyola poden ser atribuïts, com en altres països del sud d’Europa, a una “menor qualificac­ió del capital humà, una baixa inversió en R+D, un desfavorab­le ambient de negocis i, en general, a altes càrregues administra­tives a les empreses”.

“La tendència del creixement a Espanya cap a activitats laborals intensives relativame­nt no qualificad­es (construcci­ó i serveis) ha ocasionat un advers efecte” en la productivi­tat, que es va fer notar especialme­nt en el període anterior a la crisi, afirmen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain