La Vanguardia (Català)

Colau firma la pau de les terrasses amb els restaurado­rs

L’alcaldessa anunciarà avui l’acord subscrit amb el Gremi de Restauraci­ó per frenar la sagnia dels vetlladors

- LUIS BENVENUTY SILVIA ANGULO

L’alcaldessa Ada Colau anunciarà avui el final de la guerra de les terrasses. El govern municipal i el Gremi de Restauraci­ó de Barcelona acaben de segellar un pacte que ha de permetre flexibilit­zar la polèmica ordenança de vetlladors. Es tracta d’un acord tan fresc que ahir a la nit encara no estava plasmat en negre sobre blanc. L’alcaldessa Colau i el president del Gremi de Restauraci­ó, Pere Chias, explicaran avui els detalls del seu acord, primer a la resta de formacions polítiques i després als mitjans de comunicaci­ó. De tota manera el veritable armistici encara està lluny.

La maniobra de Colau no està agradant gens a la major part dels grups polítics de l’oposició. Els regidors de PDECat, ERC, Ciutadans i PP ja van acordar fa mesos donar suport a la iniciativa legislativ­a popular plantejada pel mateix Gremi de Restauraci­ó, una proposta que en poques setmanes va reunir més de 18.000 firmes de suport. Ara la majoria dels grups de l’oposició, inclosos els socialiste­s, tenen la impressió que Colau està duent a terme moviments d’última hora amb el principal objectiu de no quedar despenjada d’aquest ampli pacte, de no aparèixer com l’única que no va poder afegir-se al consens ciutadà. No els fa cap gràcia. Tots ells van expressar ahir el seu malestar.

El gremi tenia previst que la proposta de reforma de l’ordenança de terrasses es comencés a tramitar abans que acabés l’any, però l’extraordin­ària situació política que travessa Catalunya amenaçava d’endarrerir els seus plans. Per això van apressar l’administra­ció local, i de sobte tot sembla una mica precipitat. De fet, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir mateix, tot just unes quantes hores abans que es conegués la convocatòr­ia d’avui, l’aprovació definitiva de l’ordenació singular de les terrasses del carrer Requesens, al barri del Raval. Una de les reivindica­cions principals dels restaurado­rs durant els dos últims anys va ser que el Consistori deixés de tra- mitar aquest tipus d’ordenacion­s mentre que es debatia la possible ordenança.

Una altra de les qüestions que poden posar en perill la solidesa del suposat armistici serà la reacció de les entitats ciutadanes que amb més intensitat defensen les retallades de les terrasses de Barcelona, la resposta de les associacio­ns que entenen que l’espai públic es va mercantili­tzar i privatitza­r. Totes provaran de frenar un acord que ara mateix encara no té vinculació legal. El malestar en la Federació d’Associacio­ns de Veïns de Barcelona (Favb) és molt important. Ja feia temps que les entitats veïnals miraven d’influir en els grups de l’oposició perquè no cedissin a totes les pretension­s dels restaurado­rs. Tampoc no esperaven aquesta maniobra de Colau.

En l’aplicació estricta de la normativa elaborada en el mandat anterior, durant els dos últims anys, els comuns van propiciar la retirada de més de 20.000 cadires de les terrasses de la ciutat. Això està tenint conseqüènc­ies econòmique­s importants. L’acord ara subscrit pel govern municipal i el gremi, aquest pacte d’última hora, permetrà que els bars i restaurant­s de Barcelona puguin recuperar moltes d’aquestes taules, i a més posarà fi a la sagnia que suposaria l’aplicació progressiv­a de la norma. L’any que ve han d’acabar les moratòries dels capítols més durs de l’ordenança, els que fan referència als lavabos de què han de disposar els establimen­ts i a les dimensions que les terrasses poden tenir. Aquesta qüestió angoixa milers d’autònoms des de fa mesos.

La maniobra dels comuns molesta la resta de forces polítiques, que ja havien consensuat el canvi

 ??  ??
 ?? XAVIER GÓMEZ/ARXIU ?? Terrasses al carrer Enric Granados
XAVIER GÓMEZ/ARXIU Terrasses al carrer Enric Granados

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain