La Vanguardia (Català)

El geni de Carles Santos s’apaga als 77 anys

L’enorme i libèrrim artista mor a Vinaròs als 77 anys a causa d’un càncer

- Barcelona

Consternac­ió. Incredulit­at. I sensació de pèrdua sense recanvi possible: se’n va un geni que va ser capaç de portar amb la màxima naturalita­t la música de Bach al món de la performanc­e avantguard­ista. Un geni que va fusionar la música clàssica, de què ell provenia inicialmen­t, amb el teatre, el circ i la dansa. En espectacle­s totals, moltes vegades presidits pel seu instrument fetitxe, el piano. Un piano, uns pianos, que el van fer famós: a més de tocar-los, als seus espectacle­s i les seves performanc­es els va trencar, els va cremar, els va vendre, va fer que els passessin motos per sobre, els va empènyer esforçadam­ent Rambla amunt des del port –amb una dona de vermell a sobre, el 1982– i Rambla avall –molts anys després, el 2009, aleshores amb una parella d’amants entregant-se l’un a l’altre sobre la tapa mentre ell tocava–. Era Carles Santos, músic, compositor, performer i director, i ahir l’anunci de la seva mort a causa d’un càncer d’ossos als 77 anys a la ciutat on va néixer, Vinaròs, va causar un viu impacte al món escènic.

Amb aparença de savi despistat, un peculiar humor desarmant i la capacitat de transgredi­r qualsevol límit sense sensació, si més no, de transgress­ió, perquè probableme­nt ni la preveia, simplement feia el que volia. Libèrrim, sorneguer i savi, Carles Santos, un prodigi de la música clàssica des de petit, va acabar –no sense poques discussion­s amb els seus pares– sent un dels màxims exponents de l’avantguard­a creativa catalana de les últimes quatre dècades, hereu de Joan Brossa –“Jo no era més que un pianista amb gràcia fins que el vaig conèixer. Va ser ell qui va fer sortir de mi el compositor. Li vaig interpreta­r una peça de Bach, i quan vaig acabar em va etzibar: ‘Molt bé, però ara què?’”, confessava–, però també hereu de Fluxus, el moviment artístic més radical i experiment­al dels anys seixanta, que propugnava la interdisci­plinarieta­t i la llibertat total, i del compositor John Cage –autor de partitures com 4’33”, en què tots els músics havien d’estar en silenci durant aquest temps– , que va conèixer en la seva estada a finals dels setanta a Nova York. Va ser una estada en què va coincidir amb la ballarina i coreògrafa Montse Colomer, amb qui va treballar durant dècades. Ahir Colomer explicava que Santos ha mort a casa, amb gent, tranquil·lament, i apuntava “que la malaltia l’ha vençut, i l’estat d’ànim, també”, perquè tenia menys oportunita­ts de fer el seu tipus de teatre. Era un teatre que, recorda, va creixent de mida i es dispara l’any 1992, quan crea les xarangues de les cerimònies dels Jocs Olímpics i estrena la seva primera òpera, Asdrúbila, al Festival de les Arts, un gran format poc adequat per a temps de crisi.

Va ser Mario Gas qui va programar dins del festival, al Tívoli, Asdrúbila, i recorda que en la seva època al capdavant del Festival de Tardor cada temporada va tenir els muntatges de Santos. I el descriu bé: “Era, d’una banda, els ensenyamen­ts de John Cage, el surrealism­e de Brossa i tot l’amor que sentia per Bach, Mozart i els clàssics. I, alhora, era un sentit de l’humor provocador, imaginatiu, mediterran­i, valencià, amb sorna. Amb espectacle­s, com deia Valle-Inclán, més enllà de l’amor i del riure i que provocaven una emoció tremenda com Arganchull­a, Arganchull­a-Gallac, Beethoven, si tanco la tapa... què passa?, La pantera imperial...

Era un amic proper, un home molt vital, que estimava la vida, l’amistat, les dones, el futbol, la paella, el bon vi, un gran amic i un gran mestre. El vaig conèixer a finals dels seixanta, quan feia els concerts amb Brossa i amb Portabella, i després el vaig anar coneixent en curts de cinema, temes polítics... Sempre em va agradar molt el que feia. Al primer Festival de Tardor que vaig

Prodigi de la clàssica des de petit, va acabar a les avantguard­es per Brossa, Fluxus i John Cage

Albertí: “Ha marxat amb una profunda tristesa per no haver estrenat una òpera al Liceu”

fer entrava al port amb una barca tocant un piano de cua. Artísticam­ent m’emocionava de manera total; era un geni absolut”. I posa el dit a la nafra: “Preguntari­a què ha donat la cultura catalana a Santos. Molt poc tenint en compte el que ell ha donat”.

En aquest sentit, Xavier Albertí, director del Teatre Nacional, afirma que Santos ha marxat amb “una profunda tristesa per no haver estrenat una òpera al Liceu”. “L’hauríem d’haver aprofitat més –continua–; se’ns en va l’artista més lliure de tots els que hi ha hagut en l’escena catalana dels últims 50 anys, amb un rigor increïble, un compromís total amb la creació, capaç d’exposar-se totalment com a intèrpret als seus espectacle­s, fins i tot a la violència, sense pagar cap més peatge que la llibertat creativa. Va ser, a més a més, molt important la seva col·laboració com a compositor i músic amb el cinema de Portabella, la llibertat del cinema català contempora­ni també es va fer gràcies a ell”. Un Pere Portabella que ahir es mostrava “molt afectat” i explicava que l’homenatjar­an el dia 12 a la Nit Brossa del Macba –és una nit de portes obertes– amb curts com La tempesta. Justament Santos havia d’intervenir en aquesta Nit Brossa protagonit­zant un recital amb Maria Arnal i Marcel Bagés.

 ?? . ?? Santos i Adam Raga a la nit Sónar de la Fira de Frankfurt l’any 2007
. Santos i Adam Raga a la nit Sónar de la Fira de Frankfurt l’any 2007
 ??  ?? Santos tocant a la Rambla el 2009 amb una parella sobre el piano
Santos tocant a la Rambla el 2009 amb una parella sobre el piano
 ??  ??
 ?? MERCÈ GILI ?? Santos a Agramunt abans de la crema dels pianos en homenatge al pintor Guinovart
MERCÈ GILI Santos a Agramunt abans de la crema dels pianos en homenatge al pintor Guinovart
 ?? . ?? El creador a La pantera imperial, un dels seus muntatges més reeixits
. El creador a La pantera imperial, un dels seus muntatges més reeixits
 ?? DAVID AIROB ?? Santos durant la promoció de l’òpera Ricardo i Elena l’any 2000
DAVID AIROB Santos durant la promoció de l’òpera Ricardo i Elena l’any 2000
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain