La Vanguardia (Català)

Lliures després de 32 nits.

Junqueras continuarà a Estremera i Puigdemont descarta tornar si hi ha presos

- Isabel Garcia Pagan

Els exconselle­rs Romeva, Mundó, Turull i Rull van sortir ahir a les 18.30 hores de la presó d’Estremera. A les 15.50 hores havien deixat Alcalá Meco Meritxell Borràs i Dolors Bassa.

Madrid, 15.50 h. Meritxell Borràs i Dolors Bassa surten de la presó d’Alcalá Meco. 18.30 h, presó d’Estremera. Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva i Carles Mundó pugen a unes furgonetes per tornar a casa. La campanya va arrencar freda per a ERC i Junts per Catalunya. Cap dels seus caps de llista no hi serà present físicament. La decisió del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena de mantenir en presó incondicio­nal Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart va deixar glaçades, a més de les esperances familiars, estra- tègies polítiques a curt i mitjà termini. El president d’Òmnium és l’únic que no forma part d’una candidatur­a electoral.

Passaven pocs minuts de les 10 h quan va arribar la decisió del jutge. Dues hores i mitja després el sondeig del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues furgava més a la ferida independen­tista: Ciutadans guanyaria en vots les eleccions catalanes, superant ERC, tot i que la llei D’Hont afavoriria els republican­s en escons. L’enquesta es va fer entre el 23 i el 27 de novembre i caldrà esperar a saber l’impacte de la decisió del Tribunal Suprem, però la cursa fins al 21-D es revela com una de les més complexes de la història. En les formes i en el fons.

El mantenimen­t del règim de presó incondicio­nal per a Junqueras no afecta els plans del partit per a les properes dues setmanes. En els plans plasmats sobre el paper. La campanya es va dissenyar a partir del pitjor dels escenaris, però és evident que els últims dies s’havien posat moltes esperances en la possibilit­at que sortís de la presó. Junqueras ha anat donant consignes al seu equip gairebé diàriament, Marta Rovira és el seu braç executor i Carles Mundó, des d’ahir a la nit en el primer míting de campanya, la veu de la consciènci­a.

ERC anirà ara del “fer república” a posar en dubte la qualitat democràtic­a de l’Estat. Les dificultat­s del relat dels republican­s sobre la continuïta­t del projecte independen­tista es converteix­en en una batalla per la supervivèn­cia d’ERC com a partit, amb el seu líder a la presó. “Junqueras continua a la presó perquè li tenen por (...) perquè només ERC pot guanyar aquestes eleccions davant la demagògia d’Inés Arrimadas i Albert Rivera”, va proclamar Rovira.

Si la llista de JxCataluny­a reivindica la figura del president legítim, inicia i conclou el seu relat al voltant de la figura de Carles Puigdemont, ERC ara vol guanyar per Junqueras. “Li tenen por perquè saben que és el millor candidat”.

La decisió del Suprem també altera la campanya de Junts per Catalunya. Si els empresonat­s tornaven a casa, s’obria davant Puigdemont tot un ventall de possibilit­ats per intentar incorporar­se a la campanya a Catalunya. El president destituït no vol violentar les autoritats belgues i respondrà a tots els requerimen­ts del jutge d’instrucció de la causa oberta per a la seva extradició. La decisió es farà pública el dia 14 –amb Mariano Rajoy a 3 quilòmetre­s, al consell de la Comissió Europea–, en el tram final de la campanya. Puigdemont sospesava renunciar al recurs si els empresonat­s havien tornat a casa. Ara el pla és allargar l’estada a Brussel·les. De fet, ahir al vespre Puigdemont rebia la visita de la seva família.

EL FACTOR CIS Arrimadas capitalitz­a el constituci­onalisme i atrapa Esquerra en intenció de vot

Trunca, a més a més, el discurs de la seva candidatur­a. “No farem president ningú que no sigui Puigdemont”, repeteix una vegada i una altra Elsa Artadi, però ara no es pot obviar que Junqueras continua a la presó. Ni que tot i així té més possibilit­ats de poder assumir l’escó i fins i tot defensar la seva investidur­a al Parlament que amb Puigdemont lliure a la capital comunitàri­a però amb un procés penal pendent a Espanya. Ahir el jutge Suprem no amagava a la seva interlocut­òria de llibertat per a part dels consellers destituïts el seu malestar per la “fugida que van emprendre altres encausats”.

L’enquesta del CIS agita encara més el panorama. Els republican­s veuen com la distància guanyada durant els últims mesos s’esvaeix sondeig a sondeig i la majoria absoluta independen­tista està en perill. Encara que l’estimació de vot adjudicada a Ciutadans és extremamen­t alta en relació amb el vot directe reconegut, la candidatur­a d’Inés Arrimadas ara sembla l’enemic a batre, amb un empat a 32 escons. Puigdemont ha aconseguit impulsar la seva llista del president fins als 25-26 escons, però ho fa a costa dels republican­s, cosa que suposa encara més problemes per al bloc independen­tista.

Miquel Iceta, a qui el CIS situa en 21 escons, es va situar ahir per sobre del driblatge curt amb el més semblant a un discurs d’investidur­a. La “recepta Iceta”, explicitad­a al fòrum Barcelona Tribuna, preveu un pacte d’Estat per a Catalunya. I, encara que els ingredient­s no són nous, en una campanya tan polaritzad­a afirma que hi ha possibilit­ats de consens per a una majoria que va anomenar “catalanist­a, federalist­a i de centreesqu­erra”. Iceta ha posat en marxa el seu propi diccionari: consorci tributari, hisenda federal... i ha frenat les ingerèncie­s d’alguns barons del PSOE per incompatib­ilitat de caràcters polítics. Susana Díaz no entén què vol dir però, almenys, evita polemitzar.

No garanteix, això sí, que governi el més votat. Tampoc el PP segueix el criteri reclamat en les eleccions generals. “L’important és que sumin els constituci­onalistes”, defensen els populars catalans des de l’últim lloc al CIS. De fet, Albiol ni tan sols descartava ahir que els comuns donessin suport a un Govern antiindepe­ndentista. I Xavier Domènech, aferrat a l’agenda social des de Catalunya en Comú, va quedar glaçat...

COL·LISIÓ D’INTERESSOS El relat presidenci­al de JxCat ara xoca amb una ERC ferida a la presó i les enquestes

 ??  ??
 ??  ??
 ?? VÍCTOR LERENA / EFE ??
VÍCTOR LERENA / EFE
 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain