La Vanguardia (Català)

Zadie Smith

Zadie Smith novel·la la vida paral·lela de dues amigues que tenen el somni de triomfar en la dansa

- ELS SEMÀFORS

ESCRIPTORA

La novel·lista britànica presenta a Barcelona Tiempos de swing, que narra l’amistat entre dues noies mulates que creixen en un barri marginal de Londres i que somien ser ballarines. Una acabarà d’assessora d’una famosa cantant pop.

Des del seu ordinador portàtil, l’escriptora Zadie Smith (Londres, 1975) intenta solucionar un petit problema domèstic: la seva família ha perdut les claus i no pot entrar a un pis que té a Londres. Una vegada teledirigi­des les claus en direcció a home i fills, accedeix a parlar-nos de la seva nova novel·la, Tiempos de swing (Salamandra), una història narrada per una dona innominada que evoca la seva adolescènc­ia en un barri negre londinenc i la seva amistat amb la Tracey, a qui el destí ofereix una mala vida mentre ella, amb els anys, es converteix en l’assistent d’una cantant pop de fama mundial. Si haguéssim d’etiquetar el llibre amb metadades, posaríem: raça, classe, ball, fama, joventut, identitat.

La part més autobiogrà­fica de la novel·la és, curiosamen­t, la que passa a l’Àfrica, on l’Aimee –així es diu la cantant, una mena de Beyoncé– apadrina un programa educatiu en una petita ciutat. “Vaig anar com a periodista a Libèria fa deu anys, la meva mare i el meu oncle han estat casats amb persones de Ghana, l’escola de la meva filla tenia un programa d’intercanvi amb Gàmbia... Però tot és sempre autobiogrà­fic: parles del que estimes, el que t’interessa”.

El Regne Unit té un fecund corrent de novel·les ambientade­s al món de la música –de Nick Hornby a Hanif Kureishi passant per Salman Rushdie– que Smith justifica així: “El pop és l’única glòria que ens queda als britànics; que bé que ho fem, això de la música!”. Però ella no s’endinsa en aquesta via, sinó que reflexiona sobre la identitat a partir d’elements com la classe (baixa) i la raça (negra), uns elements que “determinen el curs de la vida de la gent, que els diuen el que és possible i el que no”.

Les dues noies protagonis­tes estudien i comenten els passos de ball i escenes concretes de Fred Astaire, Michael Jackson i molts altres que el lector podrà rastrejar a YouTube. La fama de la diva Aimee remet a certs elements de L’home dels autògrafs, la seva novel·la del 2002. “Sempre escric per a la meva generació i sobre la meva generació –aclareix–. Per desgràcia, som els que hem creat l’obsessió per la fama. Fins i tot la paraula celebritie­s en anglès, i els reality shows i les revistes de tafaneries del tipus de l’¡Hola!”. Però l’autora es fixa, més que en la supercanta­nt, en l’assistent personal de la cantant.

El carisma és un altre dels temes tractats, a través del personatge de la Tracey, l’amiga de la narradora. “És un do natural que tenen alguns. De petit, et diuen que el món és una meritocràc­ia, que el més llest, el que en sap més, és el que hi arriba. Però després l’experiènci­a et demostra que no és així: he conegut centenars de persones com la Tracey, amb un talent enorme i carisma, més llestes que jo, però que no hi arriben perquè, simplement, no hi ha sortida per a elles. Escric sobre tot aquest potencial que es perd”.

A la novel·la es parla de rituals de ball exòtics que marquen el trànsit al món adult, que en el fons és el tema central de l’obra. “Sento enveja d’aquells rituals; m’agradaria que tinguéssim un moment formal per entendre que passem per una transició

“La meva generació és la que ha creat l’obsessió per la fama, fins i tot la paraula ‘celebrity’” “Quan ets petit et diuen que això és una meritocràc­ia, que el que en sap més és el que hi arriba, però no és així...”

vital. Els adolescent­s occidental­s s’han d’espavilar i descobrir-ho pel seu compte”.

Tiempos de swing s’estructura en capítols breus, a través de salts geogràfics i temporals constants, i és la novel·la que es llegeix més ràpidament de l’autora. “Una part té a veure amb temes pràctics –confessa–. Tinc fills petits i poc temps cada dia. Fer-ho així em feia tenir la sensació que anava avançant. Ah! És tan diferent de quan escrivia capítols de 40 pàgines, com a Sobre la bellesa [2005]! Vaig voler parlar clar, sense simplifica­r, però que tot fluís”.

Smith no es va voler dedicar mai a la dansa. “M’agradava cantar, però no sé ballar, no m’agrada actuar, no suporto la falta de control, odio que em facin fotos, no suporto estar sotmesa a ningú. I, quan actues, depens totalment del públic. Tota la meva família puja als escenaris, tinc dos germans actors... Però a mi no em fa el pes”.

En tot el llibre hi ha una reivindica­ció latent de l’educació. “Això és tot el que sé: l’educació és la gran via de fugida, de transcendi­r la teva realitat. Quan coneixes els molt privilegia­ts –per exemple, els aristòcrat­es anglesos–, t’adones que per a ells no és important; els és igual aprendre, perquè sempre faran el que els doni la gana. Lady Diana va suspendre tots els exàmens de selectivit­at... Per a la classe baixa, en canvi, l’estudi ho és tot; per a mi ho ha estat, i per això hi poso èmfasi”.

 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? La britànica Zadie Smith fotografia­da ahir en un pati de la Pedrera
MANÉ ESPINOSA La britànica Zadie Smith fotografia­da ahir en un pati de la Pedrera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain