La Vanguardia (Català)

Jordi Mercader

Un web renovat permet consultar les mil pintures de Dalí, de les quals 320 són a Figueres

-

PRESIDENT DE LA FUNDACIÓ DALÍ

La Fundació Gala-Salvador Dalí, que presideix des del mes de setembre Jordi Mercader, va presentar ahir l’últim tram del catàleg raonat en línia de l’obra pictòrica de Dalí. En total s’han documentat mil pintures.

Després de 17 anys d’investigac­ió, la Fundació Gala-Salvador Dalí ha completat el catàleg raonat de l’artista, i es pot consultar en línia, de manera gratuïta i en quatre idiomes, al seu web (Salvador-dali.org/es/obra/cataleg-raonat/). En total s’han catalogat 1.000 obres, “un número màgic”, en paraules de la directora dels museus Dalí, Montse Aguer. Aquesta xifra inclou 36 obres desaparegu­des i 9 que han estat destruïdes, i no en comptabili­tza entre 10 i 15 que ofereixen dubtes sobre l’autoria. Els quadres pintats per les dues cares consten com a dues obres, mentre que les pintures formades per dos elements, com en el cas de les estereoscò­piques, compten com una unitat.

La Fundació Dalí va presentar ahir a Figueres el cinquè i últim tram d’aquest catàleg, que va del 1965 al 1983, quan Dalí penja definitiva­ment els pinzells, cinc anys abans de morir. A aquest darrer tram correspone­n les 233 obres catalogade­s, que majoritàri­ament pertanyen a la Fundació Dalí, ja que moltes les va fer expressame­nt per decorar el castell de Púbol o per completar el seu Teatre-Museu de Figueres. I totes les que va pintar entre el 1980 i el 1983, quan la malaltia ja li havia minvat les energies, no les va posar a la venda. La Fundació Dalí té un total de 320 obres pictòrique­s a Figueres del miler que estan catalogade­s.

Malgrat que aquest període ara estudiat és el menys valorat de tota la seva trajectòri­a pels especialis­tes, Dalí va fer obres importants, com L’estació de Perpinyà, L’apoteosi del dòlar, El torero al·lucinogen, La pesca de la tonyina, L’atleta còsmic i Retrat de Gala mirant el mar Mediterran­i... També s’hi inclou un conjunt de set retrats fets per encàrrec, molt poc vistos perquè han estat en col·leccions particular­s. Aquesta part final del catàleg aporta poques novetats, ja que es tracta d’un període més recent i conegut. Entre les obres que pràcticame­nt es poden considerar inèdites cal esmentar Nu sobre pedestal (1965) i Moisès i el faraó (1966). De l’etapa posterior al 1980 hi ha tres obres dedicades a la monarquia. Una és un Paisatge (1981), amb la dedicatòri­a “Al nostre Rei” (quan ho era Joan Carles I), que és a la col·lecció privada del palau de la Zarzuela. Del 1982 és l’oli Visca el príncep de Girona, de 75x60 cm, que forma part del llegat Dalí i que va estar dedicat a l’actual rei, Felip VI. I d’aquest mateix any és un altre oli titulat Cavaller i rei al fons.

La Fundació Dalí va presentar la primera part d’aquest catàleg, que inclou 267 obres del període entre el 1910 i el 1929, el maig del 2004, coincidint amb el centenari del naixement de Salvador Dalí. Posteriorm­ent va publicar les 222 obres dels anys 1930-1939; les 140 dels anys 19401951 (el període més complex d’esbrinar perquè Dalí va estar vivint gairebé ininterrom­pudament als Estats Units), i les 138 que va pintar entre el 1952 i el 1964.

Montse Aguer afirma que el 2018 es preveu publicar el primer tram del catàleg d’escultures de Dalí i en el futur fer-ne un altre sobre la seva obra gràfica.

Entre les obres de la darrera època s’inclou un oli del 1982 titulat ‘Visca el príncep de Girona’

 ??  ??
 ?? @SALVADOR DALÍ. FUNDACIÓ GALA-SALVADOR DALI / VEGAP, FIGUERES, 2017 ?? Pintura dedicada a Felip VI quan encara era príncep
@SALVADOR DALÍ. FUNDACIÓ GALA-SALVADOR DALI / VEGAP, FIGUERES, 2017 Pintura dedicada a Felip VI quan encara era príncep

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain